28 October 2012...

(... geschreven door Sinco)

Het gaat goed hier.

Problemen zullen er altijd wel zijn, maar we weten ons in handen van God en vertrouwen erop dat Hij ons helpt om hier een zegen te zijn. Het is een voorrecht om op een school van ruim 100 leerlingen les te geven. De meeste kinderen zijn kinderen van zendelingen. Overal om ons heen is men bezig met bijbel-vertalingen in de vele talen die men hier en in omringende landen spreekt.

Hoe lang is er nog tijd voor de bijbelvertalingen en gemeenteopbouw? Je ziet de christen-vervolgingen toenemen. Ons Kameroen is nog een stabiel land, maar ook hier zijn duidelijke ontwikkelingen die ons de vraag doen stellen: Hoeveel tijd is er nog om de taalgroepen hun eigen bijbel te geven en de gemeenten op te bouwen naar Gods woord?

 
 

Bijbelstudiegroep

Donderdagmiddag, na school, hebben we zogenaamde "small groups". Op vrijwillige basis doen de leerlingen aan geestelijke verdieping met meestal bijbelstudie. Ik (Sinco) ben gevraagd door 4 jongens of ik hen wilde begeleiden. het is echt bijzonder om jongens te begeleiden die met heel hun leven God willen dienen en geestelijk willen groeien. We hebben eerst Paulus brieven aan Timotheus bestudeert en onze levens daaraan gespiegeld. We gaan nu verder met de Romeinenbrief als brief, dus zonder de hoofdstukindeling en versindeling. De jongens moeten hun eigen indeling maken.
Als inleiding van de bijbelstudie vergelijken we de keuzes die 2 bijbelse personen maakten, zoals Kain en Abel, Abraham en Lot enz.. We gebruiken hierbij de bijbelstudies van Henk Binnendijk "Dubbelportretten". Afgelopen zaterdagavond hadden we de club uitgenodigd bij ons thuis voor een maaltijd en om een film te bekijken (Gladiator). Het is prachtig om met deze jongens op te trekken en samen Gods wil voor onze levens te ontdekken.

Op de zendingsschool - RFIS - Rain Forest international School

 


 

Onze "raket". Met een fatsoenlijke staander en een kleinere kop van PVC zal de lancering beter gaan.

Vrijdag werd hier het moslim "schapenfeest " gevierd. Dat leverde onze school ook een vrije dag op, omdat we alle bevolkingsgroepen hier respecteren.

Omdat veel vrije dagen op vrijdag vallen hebben we een schema dat het vrijdagrooster dan op een andere dag wordt gevolgd. De directrice Lois legde dat uit aan de leerlingen met een soort sketch dat op de foto's hierboven te zien is. Ditmaal werd mijn rustige dinsdag verwisseld voor mijn drukke vrijdagprogramma.

Rechtsboven de leerlingen die de "techniek" verzorgen in onze assemblies.

Links en rechts en onder wat plaatjes van een science proefje. we maakten een raket brandstof van kaliumnitraat en suiker, maar omdat ik hier nog niet beschik over de gewenste materialen mislukte de uiteindelijke lancering. Deze week hoop ik dat met een paar enthousiaste jongens te verbeteren.


Echte science jongens. Als het rookt en lawaai maakt vinden ze het prachtig!
 

60 gram kaliumnitraat en 40 gram suiker. Netjes gewogen, de suiker gecarameliseerd en intensief gemengd.

De magnesium lont werkte niet naar behoren.
Dan maar met de hand aangestoken. Maar de vuurpijl dook de grond in. Hij was topzwaar.

En leg dan maar aan de klas uit dat wetenschap veelal bestaat uit vallen en opstaan.

Roelie als oppasmoeder

Roelie past tussen de middag op de kinderen van de lagere school. dan hebben de leerkrachten even vrij en Roelie vind het leuk om met de kinderen op te trekken. Haar oude taak als "oppasmoeder".

Werken onder de Pygmeeen

Onze buurman - Dan (links) - werkt in een pygmee stam. Hij is dus vaak weken weg en probeert via muziek contact te maken met de mensen van wie hij de taal nog niet spreekt. (Hij heeft trouwens al 3 andere talen hier leren spreken en bijbelgedeelten in hun taal vertaalt). Je merkt aan alle kanten hoeveel geduld en liefde hij voor deze mensen heeft. Zijn taalhelpers zijn immers nog ongelovigen en daar moet hij wel veel extra tijd en energie, liefde en geduld aan besteden.

De pygmeeen zijn verzamelaars en hebben geen vaste landbouwgronden. Dat maakt ze in een ontwikkelend land grondloos en daarmee feitelijk rechtenloos. De stam van Dan leeft nu op marginale gronden waarnaar ze zijn uitgeweken omdat "hun" oerwoud voor de houtkap is. De stam leeft feitelijk zonder hoop, en dronkenschap komt veel voor. Geweldig dat Dan daar de boodschap van hoop door Jezus Christus mag brengen. Maar het is nog een lange weg. Bid svp voor hem!

Hier is Dan bij ons op bezoek en we hebben al liederen zingend elkaars leven leren kennen en God gedankt!

Water, stroom en internet

Het komt heel regelmatig voor dat we zonder water, stroom of internet zitten. Deze hele week viel op school de stroom uit, waardoor ik een aantal lessen anders moest geven dan gepland. Op de foto rechts zien we staand de systeembeheerder die vanuit een aggregaat met een paar verlengkabels de servers aan het werk probeert te houden en een laserprinter heeft aangesloten voor wat improviserend printwerk.

We zaten bij ons thuis de afgelopen 2 weken vaker zonder stroom dan met stroom. Dat is een ernstige handicap voor het voorbereiden van de lessen. Terwijl ik dit typ is er weer stroom, maar nu is er weer geen internet. We hebben een ander duurder internet geinstalleerd dat betrouwbaarder en sneller zou zijn, maar we merken er nog niet veel van. Zo is er wel steeds iets dat niet werkt. Het is ook een hele klus om deze netwerken in een wereldstad als Yaounde goed draaiende te houden.

Tenslotte ging mijn laptop vorige week kapot. Dat gaf veel ongemak omdat ik daardoor recente lesstof kwijtraakte (ik had gelukkig 2 weken geleden een backup gemaakt). Ik heb tijdelijk Roelie's laptop in gebruik en zo komt het toch weer op zijn pootjes terecht. Het is alleen tijdrovend geweest.

 

Natuur

     

De natuur is hier eenvoudig uitbundig. Alle tropische vogels vliegen hier vrij rond. Ik heb weinig tijd om ze rustig op de foto te zetten, maar een paar heb ik er vrijdag gesnapt in de bomen voor ons huis. Zie onderstaande plaatjes. Er zijn hier vele tientallen uitbundig gekleurde soorten.

Links een plaatje van de man die op onze school de tuin heeft aangelegd. Hij heeft een onderzoekstation in de Centraal Afrikaanse republiek waar hij alle Afrikaanse vruchtbomen en de meeste planten heeft. Roelie en ik denken er hard over na om eens een paar dagen bij hem op bezoek te gaan in de kerstvakantie.


De naam van de vogel ken ik nog niet.
Hij zit vaak in een klein bosje voor onze voordeur. Met 24x zoom op 15 m.afstand.

Snowy crowned Robin-Chat. Veel schuwer.
Met 24x zoom genomen op 30 m afstand.


Mangrove kingfisher komt in Oost Afrika langs de kust voor.... hij lijkt hier het meest op, maar misschien is het toch de gewone Blue Breasted Kingfisher die ook algemeen in Kameroen voorkomt. Genomen met 24x zoom op 40 m.

       
   

Tot volgende keer!

   
 

Ons post adres in Kameroen is:

Rain Forest International School
SIL - BP 1299
Yaounde
Cameroon - Africa

www.rfis.org

*******

 
 
Wilt u een email sturen?... aan Roelie: roelie@sinco.nl ....... of aan Sinco: mail@sinco.nl
 
 
HOME

Logos SIL

Klik op het logo
om naar de site van de zendingsoganisatie te gaan
 

SIL