25 Feb 2013... (click here for the English version)

Het zal onze trouwe lezers opgevallen zijn dat we er niet meer elke week aan toekomen  om een weekverslagje te maken. Dat heeft diverse oorzaken maar voornamelijk een slecht functionerend internet en electriciteitsvoorziening en een druk bestaan.. Met  wat minder regelmaat  proberen we jullie toch fragmenten van ons leven hier te laten zien door de foto’s  met een begeleidend verhaaltje.

Rechts een "Foto-wand" in onze huiskamer.


Onze inheemse "fotolijst"

 
 

Regentijd

De regentijd is begonnen, eerder dan andere jaren. Maar het weer is geloof ik op meerdere plaatsen in de wereld een beetje “in de war”. Het regent nu bijna elke dag heel hard, zij het slechts kort. Het grasveld voor ons huis is zo langzamerhand helemaal geel geworden, dus het kan geen kwaad dat het weer is gaan regenen. Zoals dat dan in de Tropen gaat kan zo’n bui met enorm geweld op je dak vallen en zoals gisteren ging het ook weer met veel stormwind gepaard. En ja, dan valt er weer ergens een gammele electriciteitspaal om en valt de stroom weer uit.
Overigens waren we de laatste week al op rantsoen wat stroom betreft vanwege de droogte. Nu zitten we dus gedeeltelijk zonder stroom vanwege de regen en de storm!
Juist dacht ik vanmorgen: “Ha, er is electriciteit en genoeg waterdruk, ik kan mijn was in de wasmachine doen.” Zeer vaak moeten we wachten op die combinatie! Maar bij het washok aangekomen bleek daar geen stroom te zijn. Ik kreeg te horen dat het in dit geval wel een paar weken kan duren voor het hersteld is. Pech dus. Ik heb  vanavond maar een deel van het wasgoed met de hand gewassen. Tja, zo is er altijd wat. Of geen stroom, of geen water, of geen internet, of niks.

Maar we overleven nog steeds en zijn dankbaar voor wat we wel hebben.
Elkaar! En nog steeds genoeg te eten en te drinken. Zelfs af en toe wijn! Vaak eten we bij kaarslicht; kan het romantischer?
Overigens: 26 februari – onze trouwdag! Alweer 38 jaar getrouwd!

 

 

 

 

.

Regentijd ... Links: Het gebouw met de bibliotheek van RFIS (met leslokalen en computerruimte)
Rechts... de auto die ik dit jaar mag lenen van Helma.... eenzaam in de regen op een zaterdagmorgen op school.

 
 

School

Een paar weken geleden was er een jaarlijkse bezinningsweek - Retreat. Alle leerlingen en leraren van de RFIS hadden zich met elkaar van dinsdag tot vrijdag teruggetrokken ergens buiten Yaoundé in een mooie locatie. Naast tijd voor overdenking was er ruimte voor sport en spel.
Verder zijn er diverse work-shops gegeven. Sinco had twee work-shops voor zijn rekening, namelijk non-verbale communicatie en heel wat anders: knopen maken met touw.

Het is een heel bijzondere week geweest. Bijna alle leerlingen hebben het als heel opbouwend voor hun geloof ervaren. Van de Kameroense leerlingen zijn er een aantal die niet christelijk zijn opgevoed, maar op school wel meedoen aan de Bijbelprogramma’s, en dat heeft op de diverse jongelui beslist een positieve uitwerking. Ook tijdens deze week waren er jongens die erg aan het nadenken gezet zijn en er werden aan het eind van de week dan ook hartverwarmende getuigenissen gegeven.


In de bus naar de Retreat.
 

. .
Wat plaatjes tijdens de retreat: "Keuzes maken"... en wat jongens van Sinco's kleine groep (bijbelstudie) na een sport activiteit!

 

..

Sinco gaf 2x een workshop "Non Verbale Communicatie" (Daar heeft hij in PNG een hele serie lessen in gegeven)
en 2x een workshop "Touw-knopen". Beiden heel geslaagd.
 
   
         
 

Sport

Op deze school wordt erg veel aan sport gedaan, er zijn dan ook vaak sportwedstrijden op zaterdag waarbij andere scholen worden uitgenodigd. Vaak zijn daar veel niet-christenen bij.

De school heeft een speciaal drama-evangelisatie team, dat tussen de wedstrijden door, of na afloop, dramastukjes opvoert, waarbij ze een thema of les uit de Bijbel uitbeelden voor het publiek en een stuk uit de bijbel lezen en toelichten en bijbelboekjes uitdelen.

 
  ...  
 
..
 
 

Valentijnsdag

Ter ere van Valentijnsdag werd op de vrijdagavond een gezellige avond georganiseerd waar alle leerlingen en ouders en eventueel broertjes en zusjes, leraren met partners welkom waren.
De leerlingen hadden het zelf allemaal opgezet, met behulp van een paar leraressen en ouders. Inclusief een maaltijd klaargemaakt. Op het grote sportplein waren tafels opgesteld langs de randen en mooi gedekt. Er was muziek en verlichting en er werd een heus 3-gangenmenu geserveerd. De leerlingen waren in stijl gekleed , want na de gezellige en lekkere maaltijd was er gelegenheid om te dansen. Sinco en ik hebben ons bij de toeschouwers geschaard en konden genieten van jong en oud die op een leuke manier met elkaar dansten. Bijzonder genoten we van twee zusjes van 12 en 10 jaar die op hun eigen manier ook samen aan de dans deelnamen.

 
     
  ..  
 
 
 

Biologieles

In de biologielessen wordt af en toe praktisch onderricht gegeven. In mei hoopt Sinco weer een varken te slachten. Vorige week gebeurde het kleinschaliger: Sinco nam een vis als model. Die werd vakkundig uit elkaar gesneden om te laten zien hoe mooi en kunstig zo’n vis in elkaar zit. Oftewel “in elkaar zat!”  Een prachtig creatief staaltje van onze Schepper!
Met een digitale camera op de "lessenaar" kon de hele klas het schouwspel goed volgen op het scherm achter Sinco.

 
 

Automatisering

Ouders kunnen de resultaten van hun kinderen vanaf vorige week online volgen. at is vooral fijn voor ouders die ver weg werken.

Op de foto rechts vieren de directrice en haar man met een IT medewerkster het moment dat het allemaal lukte: Headmaster online!

 
 

Gasten

Af en toe nodigen we bij ons thuis gasten uit. Laatst hadden we op een avond 3 Kameroense meiden te eten. Leuke meiden met pit en grootse plannen voor de toekomst. Een van hen wil later in de regering! De Kameroense kinderen die op de RFIS gaan zijn van goede komaf, en er zitten beslist ambitieuze jongelui bij die later op invloedrijke posities kunnen komen.

 
 

“Lagere School”

Omdat er op de Highschool af en toe heel leuke dingen gedaan worden, had de leiding van de Lagere School op ons terrein ook eens een leuke dag georganiseerd. Op een vrijdag, een van de dagen dat ik ‘pleinwacht’ heb, was er tussen de middag een soort “pot luck” georganiseerd. Alle ouders van de kinderen kwamen en op het grasveld voor ons huis was het een gezellige boel. Na het eten warden er nog spelletjes gedaan en als afsluiting werd er ijs geserveerd.


Omdat ik niet hoefde “ op te passen” heb ik in plaats daarvan wat foto’s gemaakt.

 
 
....
 
 


Roelie bestudeert de voorwaarden om in de Franse club te verblijven.
 

 

Tenslotte

Opa Sinco met buurmeisje Fortuna.
Het is zo’n grappig kindje, ze zegt geen woord, en glimlacht zelfs niet eens naar ons, maar vindt het heerlijk om even vertroeteld te worden. Zodra ze ons ziet komt ze naar ons toe.

Als ze met haar broertjes en zusjes is, hoor ik haar steeds vaker commentaar geven, zoals normaal voor een kindje van bijna anderhalf.

38 jaar getrouwd!

Sinco kon vanmiddag vrij krijgen om onze trouwdag te vieren. Eerst gingen we met de lokale gele taxi naar de Franse club. Daar hadden we veel goede verhalen van gehoord. Maar eenmaal daar bleek het een oude vervallen ambiance te zijn. Met een andere taxi naar Cafe Yaounde, een gezellig restaurant. Dit bleek gesloten.... met een andere lokale "taxi" naar de Dolce Vita in het centrum van Yaounde om toch maar een ijsje te nemen. We genoten daar van de bedrijvigheid op straat en hebben uiteindelijk een heerlijke "bruiloftsmaaltijd" genoten.

Fascinerende hagedissen

Deze hagedis komt hier heel veel voor. Is het geen plaatje?

 
 

 

     
 

 

Tot volgende keer!

   
 

Ons post adres in Kameroen is:

Rain Forest International School
SIL - BP 1299
Yaounde
Cameroon - Africa

www.rfis.org

*******

 
 
Wilt u een email sturen?... aan Roelie: roelie@sinco.nl ....... of aan Sinco: mail@sinco.nl
 
 
HOME

Logos SIL

Klik op het logo
om naar de site van de zendingsoganisatie te gaan
 

SIL