1 Mei 2013...

Vandaag 1 Mei ... dag van de arbeid, dus een vrije dag in Kameroen..Gisteren hebben we hier bescheiden de koninginnedag/kroningsdag gevierd.
Het is hier nu 1 mei half vijf 's middags... in NL inmiddels half zes. Net lekker koffie gedronken, waarna Roelie Nederlandse les geeft aan Jurian en ik ons dagboek bijwerk.
Ik vond nog een oud artikel over de 1 mei viering gepubliceerd in "Getrouw" april-1976:

Achtergronden en betekenis van de 1 mei viering (3 MB) (download)

Hoewel uit 1976, zeer de moeite waard om eens te lezen!

 
   
 

Onze omgeving vanuit de lucht

   
  Ik heb net Google Earth (opnieuw) geinstalleerd op mijn laptop en onze woon- en werkplek opgezocht op de satelliet foto's.
Misschien wel leuk voor jullie om eens mee te kijken:
 
 
 
 

Ons huis op de "Annex". Een vierkant van gastenverblijven. Wij wonen op de "X" van Annex.
Coordinaten op Google: 3°49'11.76"N - 11°31'29.02"E


Een gezellige samenkomst met alle zendelingen op "onze" Annex, na afloop van de jaarlijkse conferentie

 
 

Net buiten Yaounde op 6 km afstand ligt onze school op een mooi omheind terrein. Het lag 2 jaar geleden nog midden in het tropisch regenwoud,
maar nu horen we dagelijks kettingzagen (soms zo indringend dat het lesgeven lastig is) en overal om ons heen verrijzen huizen.
Met de dag zien we de stad Yaounde groeien. Volgens Wikipedia heeft Yaounde nog geen 2 miljoen inwoners.
Lokale bronnen spreken van ruim 3 miljoen inwoners. Dit laatste lijkt mij dichter bij de waarheid. Coordinaten: 3°48'1.58"N - 11°33'19.51"E
 
 

Leraren gevraagd

   
  Onze school en zendingsscholen in het algemeen kampen elk jaar weer met een tekort aan leraren. Elk jaar weer is de vraag: Hoe kunnen we de vacatures voor het komende jaar bezetten? Elk jaar weer vertrouwen we op God, en toch is het steeds weer spannend. Er zijn organisaties en sites die bemiddelen tussen scholen en docenten, zoals de site http://missionteach.org. Rechts de vacatures op deze site voor zendingsscholen: 778 vacatures!!!
Juist nu het zo nijpend is onze wereld, zouden we alles op alles moeten zetten om het evangelie aan alle volken te verkondigen. Onderwijs aan de kinderen is een belangrijke ondersteuning voor zending!

Onder de vacatures voor het komende jaar op onze school: de RainForest International School.

 

 
 

RFIS Staff Needs for 2013/2014

 
 

Urgent

 • Bible Teacher (full-time)
 • Bookkeeper (full-time)
 • English Teacher (full-time)
 • Facilities Manager (full- time)
 • Guidance Counselor (full-time)
 • Middle School Math Teacher (half-time)
 • Science Teacher (half-time)
 • Social Studies (History and Geography) Teachers (full-time)
 • Student Care Coordinator/Counselor (half-time)

Needed

 • Art Teacher (half-time)
 • Computer Teacher (half-time)
 • ESL Teacher (half-time)
 • Industrial Arts Teacher (half-time)
 • Learning Support Specialist (half-time)
 • Music Teacher (half or full-time)
 • Spanish Teacher (quarter-time)

Possible

 • Examinations Coordinator (quarter-time)
 • Home Economics Teacher (half-time)
 • School Nurse (quarter-time)


Bekijk het PR filmpje om leraren te werven,
gemaakt door een oud-leerling!

(19 MB)

 
  Ken je iemand die misschien wel belangstelling heeft? Geef deze vacatures svp door! Een goede beheersing van het Engels is noodzakelijk, want de lessen worden in het Engels gegeven. Frans is aanbevolen (op straat spreekt men Frans).  
 

Lessen

De lessen biologie, scheikunde en science gaan goed, hoewel ik het graag nog beter zou willen doen. Met de landbouwklas hebben we kleine proefveldjes voor mais en tomaten aangelegd, en op een mooie zaterdag 2 weken geleden hebben we een dorp bezocht, het dorp van mijn collega Didier Essama, waarbij de leerlingen de bevolking interviewden hoe zij hun inkomen verkrijgen, hoe ze landbouw bedrijven, wat voor overige inkomsten en uitgaven ze hebben enz. Het was heel geslaagd. De leerlingen moesten met een fotoreportage verslag uitbrengen van hun bevindingen. Op die manier werden ze gedwongen goed waar te nemen en allerlei details vast te leggen.
Het is geen luxe om dit stuk praktijk te doen, want veel leerlingen groeien heel beschermd op en hebben geen idee van de moeite die de lokale bevolking heeft om hun voedsel en inkomen te verwerven. Het is trouwens pijnlijk om op te moeten merken dat de bevolking qua landbouw aan haar lot wordt overgelaten: geen landbouwvoorlichting of adequaat landbouwonderwijs. Wat zou er veel verbeterd kunnen worden! Hieronder een korte impressie van ons bezoek...

 
 
 
 
Kevin en Seong Chan op bezoek bij een familie
Ons "landbouwklasje" bij het huis van onze gastfamilie
Elisha en Min Jeong in de tuin tussen de pas aangeplante pinda's.
 
 

Links Josh en Clancy met hun gastheer en gastvrouw voor deze dag. Rechts Elisha en Min Jeong met Didier's moeder die aan het einde van de dag een heerlijke maaltijd klaarhad voor onze gastfamilies en ons. Dat hoort hier zo... een bezoek zonder goede maaltijd is ongehoord.

Dit bezoek (2.5 uur rijden) werd ook gebruikt om een sporttoernooi voor te bereiden dat hier twee weken later zou plaatsvinden.

 
 

Evangelisatie Internationall sporttoernooi in Mvamedjap Fong

Google coordinaten: 3° 4'17.77"N - 11°35'6.20"E  
 
Afgelopen vrijdag en zaterdag - 26/27 april - gingen we met een busje en een Toyota Hilux opnieuw naar Didier's dorp. Ditmaal om op vrijdag zijn visvijver op te schonen en op zaterdag te voetballen tegen lokale teams. Cameroon is een echt voetbal-land met sterke snelle teams. Het ging ons dan ook niet om het winnen (als we niet te zwaar zouden verliezen was het al heel mooi), maar om het evangelie van Jezus Christus te brengen onder de team. Voor de jongens waren het zeer zware dagen, maar ik (Sinco) vond dat ik het met mijn 62 jaar iets rustiger mocht doen. Ik maakte foto's en filmpjes en was als adjunct-directeur een waardig vertegenwoordiger van onze school die in deze cultuur wat gewicht in de schaal legde!  
 
Vertrek vanaf RFIS op vrijdagmorgen. Rechts mijn collega Jordan - een onvermoeibare sportleraar.
Vrijdagmiddag stapten de leerlingen de leeggelopen visvijver in om de modder eruit te scheppen.  
 
 
 
Halverwege de middag was iedereen zo vies dat een beetje modder meer of minder niet meer uitmaakte
 
 
 
 
De leerlingen waren compleet uitgeput van het werk in de visvijver, maar gingen zonder mopperen aan de slag om het "voetbalveld" klaar te maken voor de wedstrijden van morgen. Onkruid bij elkaar harken, gras maaien, lijnen trekken enz. Af en toe even uitrusten in een berg onkruid.
 
 

En hier is dan het team dat het moest opnemen tegen fanatieke Kameroense teams!
De jongens waren een voorbeeld vn doorzettingsvermogen en sportiviteit!
 
 

Er waren enkele kansen voor het goal van de tegenstander (rechts), maar we moesten genoegen nemen met alle wedstrijden verliezen met 2-0.... een mooie prestatie!
 
 

Het echte doel van deze grootse gebeurtenis voor deze lokale teams - voetballers van over de hele wereld van onze school - was het delen van het evangelie. Vlak voor de finales gaf het speciaal daarvor overgekomen evangeliesatie-dramateam van onze school een paar voorstellingen, waarna onze leerlingen met flyers en evangelien (in het Frans) in gesprek gingen met de mensen.


Liz legt het evangelie uit in perfect Frans
en onder spreekt Didier zijn dorpsgenoten toe
om Jezus te aanvaarden


Iedereen kreeg iets om over na te denken: een flyer met eenvoudige duidelijke evangelie uitleg... en de leerlingen waren vol verlangen om mensen te bereiken met de verzoening met God door Jezus Christus. Geen angst meer voor de boze geesten!
 

Het drama team - Elke scene kreeg een luid applaus... Wat zou men hiervan echt snappen, daar men onder een schijn van Christendom leeft in een wereld geregeerd door boze geesten en medicijnmannen?
 

De plaats waar het toneel zich afspeelt met onder de luifel de notabelen.
Een jongen was ziek geworden van het harde werken en voetballen in de hete zon. Zijn gebed was "Heer maak mij beter zodat ik met het drama team het evangelie mag delen met de mensen. En zowaar: 2 minuten voor het drama team ging optreden week de zware hoofdpijn en kon hij meedoen om deze mensen het evangelie te brengen. En God heeft dit alles gezegend!
 
 
. .
De leerlingen maakten contact met de lokale bevolking en de reacties waren zo bijzonder!
In een aantal gesprekken gaven de mensen aan dat ze graag opnieuw geboren wilden worden volgens (Johannes 3),
een leven als kind van God zonder angst voor de boze geesten, maar bevrijd en hun zonden vergeven.
Ons gebed is dat er voor deze mensen op de een of andere manier een goede nazorg zal zijn.
 
 

Uiteraard moest er ook bij dit evenement een goede maaltijd zijn, bereid in deze keuken!
 
 

Evenementen middag

Men noemt het op onze zendingsschool "Carnaval", maar het heeft een heel andere betekenis dan bij ons. Alle klassen hadden een of meerdere evenementen georganiseerd om alle gezinnen verbonden aan onze school met vrienden en kennissen een onvergetelijke middag te bezorgen. Er was een sneltekenaar-leerling, uiteraard schminken, een kabelbaan, een waterspectakel, quadrace, enz. enz. Zie de foto impressie:

 
 
...
 

 

...

En men heeft Sinco ook ontdekt als portret fotograaf:

De drie zusjes Mbiwan, leerlingen van Sinco. De ouders zijn zendeling in Kameroen.

 
 

Roelie en poezen

Er zijn weer nieuwe wilde katjes geboren en Roelie is samen met de buurjongetjes op zoek naar deze jonge katjes.
Het resultaat lat zich raden: we hebben er weer een huisdier bij! Zij heet Putih (Indonesisch voor witje!)
 
 
 
 

 

Tot volgende keer!

   
 

Ons post adres in Kameroen is:

Rain Forest International School
SIL - BP 1299
Yaounde
Cameroon - Africa

www.rfis.org

*******

 
 
Wilt u een email sturen?... aan Roelie: roelie@sinco.nl ....... of aan Sinco: mail@sinco.nl
 
 
HOME

Logos SIL

Klik op het logo
om naar de site van de zendingsoganisatie te gaan
 

SIL