20 juni 2013...

Kortweg..

Het is druk geweest, de afgelopen weken. Te druk om het dagboek bij te werken, waarvoor mijn oprechte excuses.

Het school jaar van de Rain Forest International School is officieel afgelopen. Leerlingen zijn geslaagd en wij als staf hebben nog een week om zaken op een rij te zetten voor het komende jaar.
Het is een voorrecht om hier een bouwsteen te zijn in het zendingswerk in en rondom Kameroen.

Roelie is alweer een aantal weken (vanaf 15 mei) in Nederland, vanwege de geboorte van onze kleindochter Arya Irene Jiska, dochter van Wietske en Maarten en het kleine zusje van Matthieu die met zijn 3 lentes nu grote broer is geworden.
Ik hoop zondagmorgen 23 juni in Brussel te landen om 5 weken in Nederland te zijn.

 

Arya Irene Jiska

 
   
 

"Vakantie" in Nederland...

Het zullen best volle 5 weken "vakantie" zijn met 2 bruiloften waarop Sinco mag spreken, een dienst in de Pijler op 21 juli, en de contacten met de zendingsorganisaties. We mogen gelukkig logeren in het huis van vrienden in Lelystad: Oostrandpark 35.

De eerste bruiloft is op 6 juli. Een oudleerling uit Papua Nieuw Guinea, Michelle Wols, trouwt dan met Andre. Een hele eer dat ze Sinco hebben gevraagd de dienst te leiden en te spreken.

De tweede bruiloft is van onze oudste dochter Jiska met John op 23 juli. We verwachten dan met het hele gezin compleet te zijn. Gideon en Jaimie komen 16 juli naar Nederland vanuit Taiwan.

Eind juli hopen we weer terug te gaan naar Kameroen voor een nieuw jaar op onze zendingsschool.
Hartelijk bedankt voor alle support die jullie ons ook dit jaar weer hebben gegeven!

 
 

GOOD BYE's

Een van de moeilijke dingen in zendingswerk is het afscheidnemen van mensen met wie je een jaar intensief hebt samengewerkt. Een aantal leraren/leraressen vertrekt en leerlingen krijgen in een dagelijkse assembly de gelegenheid afscheid te nemen en voor de persoon te bidden. Op de foto's hieronder wordt een collega van Sinco toegesproken - Jacob - die onze school verlaat om verder te studeren (en ervaring op te doen) om iets te gaan doen voor jongeren met leerproblemen in Kameroen. In het midden zijn gezin. Jacob was behalve collega vooral ook een vriend van Sinco.

 
 
......
 
 

The Banquet!

Een van de hoogtepunten van dit jaar was het Banquet. Een officiele maaltijd waarbij iedereen er op zijn/haar "Paas-best" uitziet en waarop de seniors hun verantwoordelijkheden officieus overdragen aan de jongere generatie leerlingen. Ook dit jaar was het Banquet een grandioos hoogtepunt voor de highschool.

 
 
 
 
 
 
     
 

Het jaarlijkse toneelstuk

Dit jaar had het toneelstuk de titel "De verloren zoon". Een voortreffelijk gespeeld evangelistich stuk. Het is zo leuk om de leerlingen in het toneel van een heel andere kant te zien: een leerling die in scheikunde en biologie niet de meest gelukkige indruk maakte, leeft helemaal op in toneel. Zo zie je maar weer dat de Here God ons allemaal uniek heeft gemaakt.

Rechts wat foto's van het slotkoor!

 
         
 

De "Awards" night

 
 
Uitreiking van complimenten voor de beste leerling in... : Sport, kantine hulp, leiderschap, dienstbaarheid, studieresultaten, leerlingraad, etc. Deze uitreiking en verkiezing van de beste leerling op het gebied van .... is niet mijn favoriet. Feitelijk stond het me erg tegen. Voor mij heeft elke leerling een bijzonder compliment verdiend ook al is niet iedereen het beste in sport of in iets speciaals. In elk geval mocht ik een fotoshow verzorgen waarin ALLE leerlingen een compliment kregen!
 
 
 
 
Enkele leerlingen uitgelicht. Hier is Martine als een van de beste leerlingen.
Op de foto hierboven John, die in mijn landbouwklas zat. Hij maakte zijn tests beter dan ik - zijn leraar - het zou hebben gedaan.
Op de voorgrond Desiree. Een bescheiden meisje dat zichzelf nooit zou nomineren voor een award, maar er verscheidene kreeg.
 
 

Senior Chapel Day

 
  De laatste donderdag van het jaar verzorgen de seniors - de afstuderende leerlingen - de eredienst op school. Ook nu weer hadden de seniors de zaal op hun eigen ludieke wijze ingericht, zij verzorgden de lofprijzing en zij gaven hun getuigenis van hoe God voor hen heeft gezorgd deze afgelopen jaren op onze school. Het was allemaal echt mooi en indrukwekkend.
 
 
 
 
 
 

Diplomering / GRADUATION

En dan is er de laatste donderdagavond om 6 uur het hoogtepunt: de diploma-uitreiking of "GRADUATION". In Nederland doen we het meestal af met een telefoontje van "je bent geslaagd". Maar de Amerikaanse stijl is wel even anders! Het is een groots festijn met honderden gasten. Onze school biedt geen ruimte voor dit festijn dus we hadden de aula van de katholieke universiteit van Yaounde gehuurd. Op de foto zit ik naast mijn collega Jacob ergens achterin de zaal. De diploma uitreiking en speeches werden op het podium verzorgd door onze directrice Lois Anderson, de voorzitter van het schoolbestuur en een van de ouders voor de officiele toespraak. Het liep allemaal gesmeerd. (We werden verzocht niet te flitsen met de camera's, dus de foto's konden niet scherper of beter.)

 
 
 
 
 
 
 
 

Na afloop van de grote officiele plechtigheid gingen we naar een kleinere ruimte om alleen met ouders, leerlingen en team de plechtigheid voort te zetten.

Hier kreeg elke leerling enkele cadeaus waaronder een touwpuzzel van prachtig hout, artistiek beschilderd. Velen van jullie weten dat de ene oplossing van zo'n puzzel wijst op de ENE weg tot God. Sinco legde dat uit aan de hele zaal met een mega-kopie van de touwpuzzel.

 
 
 
Tussen de plechtgheden in werden er uiteraard weer vele foto's gemaakt, waarbij de graduates met iedereen op de foto gingen. Boven rechts Sinco en Abi, die heel wat uurtjes extra les heeft gehad om te slagen voor scheikunde.
Haar werkelijke talent ligt in muziek en kunst. Knap dat je dan toch weet te slagen voor scheikunde!
 
 

Tot slot ging elk staflid achter 1 of 2 leerlingen staan om speciaal voor hen te bidden.
Dat was een mooi en belangrijk moment.

Het bijzondere van bidden is dat niet degeen die bidt het verschil maakt, maar DEGEEN die luistert!

Wat dat betreft vind ik het korte gebed van Elia op de Karmel een bijzonder voorbeeld, vergeleken met alle moeiten die de Baal priesters doen om verhoord te worden.

 
 
Vrijdagmiddag werden de festiviteiten rond de diplomering afgesloten met een "Open huis". Hier waren alle geslaagden met een kraampje waarop ze zichzelf presenteerden met een fotoshow of fotoboeken en folders van hun verleden (en toekomst : "Wat gaan ze verder doen?") Het was vergezeld van lekkere hapjes verzorgd door de leerlingen. Het was een moment van definitief afscheid nemen.... de meesten verlaten Kameroen om in Amerika, Canada, Australie of Europa verder te studeren.
 
 
 

 

Het was een bijzonder jaar met bijzondere leerlingen.

God zegene jullie
in je verdere leven!

 
 

 

Tot volgende keer!

   
 

Ons post adres in Kameroen is:

Rain Forest International School
SIL - BP 1299
Yaounde
Cameroon - Africa

www.rfis.org

*******

 
 
Wilt u een email sturen?... aan Roelie: roelie@sinco.nl ....... of aan Sinco: mail@sinco.nl
 
 
HOME

Logos SIL

Klik op het logo
om naar de site van de zendingsoganisatie te gaan
 

SIL