"Dagboek" Kameroen 5 - 19 aug 2012

De oude dagboeken van Papua New Guinea
***************

Weinig foto's in deze dagboeken, want de mensen worden soms boos als je hen op de foto zet. Zelfs als ze per ongeluk op een foto staan, bedoeld voor een heel ander tafereel. Van de week zal ik een paar foto's maken van ons klaslokaal en de leerlingen.

De eerste echte week lesgeven op onze zendingsschool zit er op. Het is best een klus om alle vakken op een rijtje te krijgen.
Inhoudelijk is het niet moeilijk voor me. De inhoud van alle lesstof zit wel in mijn hoofd. Maar organisatorisch is het een klus om de planning voor dit seizoen, met de planning voor proeven, huiswerk en tests op een rijtje te krijgen met gebruik van Amerikaanse boeken die voor nieuw zijn.
Ik moet me er maar bij neerleggen, dat ik mijn eigen stijl maar een beetje moet volgen die wellicht niet altijd volgens het boekje is.
Maar tot nu toe komen de leerlingen met hele verhalen thuis over de lessen (en vooral de verhalen) van meneer ter Maat.

Met Roelie en de kinderen in NL gaat het gelukkig ook goed. Alles staat in het teken van de komende bruiloft van Gideon en Jaimie. Vrijdag is Jaimie met haar ouders aangekomen in NL. 3 september is de bruiloft gepland. Nog 2 weken te gaan, dan kom ik naar NL voor de bruiloft en hoop met Roelie terug te gaan naar deze plek in Kameroen.


Ons straatbeeld wanneer ik ons laantje uitloop naar deze "grote" weg, geflankeerd door talloze kleine winkeltjes en gezellige eettentjes.
Gele taxi's bepalen het verkeersbeeld, dat verder gekarakteriseert wordt door een beleefd getoeter alom als communicatie.
Maar vanaf 11 uur 's nachts schijnt dit verkeersbeeld re veranderen. Dan mogen de grote vrachtwagens beladen met tropisch hout door Yaounde razen.
Dan kun je beter niet met je personenauto op de weg zijn. Hier heeft alles wat groter en sterker is voorrang.

Nederlanders onder elkaar!

Vrijdagavond was ik uitgenodigd om met andere Nederlanders te gaan eten. Op de foto links Helma (verzorgd lees- en schrijfonderwijs), Arjen (een vertaler) en Lisanne (een orientatiebezoek) bezig met koken. Arjen kookte feitelijk!

Rechts de maaltijd gevolgd door een gezellige tijd van allerlei gesprekjes.

Elke dag loop ik langs dit winkeltje net om de hoek. Het behoort aan een Fransman met wie ik wat oppervlakkige zinnen uitwissel: "Comment ca va? (Hoe gaat het met je?) Ca va tres bien, Merci. (Het gaat goed, bedankt!). .

Roelie en ik zijn al uitgenodigd om bij hem een heerlijke Franse maaltijd te beleven met uitstekende Franse wijn. Hij woont in een mooie flat tegenover zijn winkeltje (onder).

Links wat duurdere flats aan onze weg, waar ik elke dag langsloop op weg naar "school" (het punt waar het busje me oppikt om de 6 mijl naar school te rijden.

Rechts: Net buiten ons woning complex is een instantie die de bachelor's studies coordineert.


Een plaatje van ons hek met daarachter ons woningen complex "SIL-Annex". Er is dag- en nacht een bewakingsdienst actief. Links "Nana" en rechts "James" (die ook op de foto wilde nadat Nana een klein printje van me had gekregen).

Op ons terrein staan heerlijke klimbomen, waar de kinderen van de gastzendelingen uiteraard naar hartelust klimmen (hier kinderen die ik lesgeef).

Onze tijdelijke woning maakt deel uit van een complex gastenverblijven, zodat ik veel verschillende zendelingen ontmoet.

 

De ouders van ekele kinderen in mijn klas hadden me uitgenodigd om een lekkere tortilla maaltijd met hen mee te maken. We kozen een klein paviljoentje voor deze gelegenheid (links).

Rechts: We hadden een gezellige tijd met elkaar. Leuk om na het gebed de jongen (rechts) te horen zeggen "Eet smakelijk!" Zijn vader had een jaar in Nederland gewerkt!

Tot volgende week!

Ons post adres in Kameroen is:

Rain Forest International School
SIL - BP 1299
Yaounde
Cameroon - Africa

www.rfis.org

*******

Wilt u een email sturen?... aan Roelie: roelie@sinco.nl ....... of aan Sinco: mail@sinco.nl
HOME
Logos
Klik op het logo
om naar de site van de zendingsoganisatie te gaan
SIL

SIL