"Dagboek" Kameroen 6 - 26 aug 2012

De oude dagboeken van Papua New Guinea
***************

 

Weer een week van doorwerken. Ik begin de leerlingen nu een beetje te kennen en zij mij. De bibliothekaresse heeft een foto verzameling aangelegd met oude of grappige foto's van de staf, met een kartoon en trouwfoto uit ons archief. De leerlingen vinden het prachtig.

Rechts het worship team aan het oefenen. Elke dag hebben we een assembly van 15 min en op donderdag een dienst van 45 min. Een tijd voor mededelingen, getuigenis en lofprijs.

Deze week is de nieuwe leerlingenraad gekozen. Deze raad heet hier student council (stuco) en is behoorlijk invloedrijk. In een echte verkiezingsstrijd met speeches zijn de leden gekozen. Op de foto de nieuwe president in zijn verkiezingsstrijd.

Een echte leider maar vooral iemand die God zoekt.

Sommige kandidaten kozen een gewaagde alternatieve manier voor hun toespraak. De secretaresse kandidate (onder links) koos voor een stille demonstratie in plaats van toespraak.

Midden onder de stemming, rechts de nieuwe stuco.

 

Links de beloofde foto van een klasje. Hier de brugpiepers of grade 7, mijn kleinste klasje met 11 leerlingen. In grade 8 heb ik 17 leerlingen. In mijn biologieklas zitten 19 leerlingen en in mijn scheikundeklas 12 leerlingen. Verder ben ik hier adjunct directeur, een taak waar ik nog in moet groeien.

Rechts een try-out voor ons heren volleybalteam. Ik heb de eer een van hun coaches te zijn met een trainingsprogramma op maandagmiddag na school. Ben benieuwd, want ik ben ook geen 20 meer.

Boven 3 foto's van een poging een 3-delig pak te laten maken. Dat is hier vele malen goedkoper dan in Nederland en de kledingvoorschriften van onze school zijn heel wat scherper dan in Papua New Guinea. Als staff-member moet je goed voor de dag kunnen komen. Een collega (rechts) bracht me met zijn auto dwars door de hoofdstad Yaounde naar een ongure wijk waar ik maar beter in de auto kon wachten, maar waar wel goede stoffen "zaken" waren. Hij kocht samen met zijn -inmiddels met de taxi gekomen - vrouw hoge kwaliteit stof voor het pak. Toen met een zuster van zijn vrouw (ook met een taxi gekomen - een hele organisatie) naar een kleermaker die als een van de besten van Yaounde bekend staat. Dan volgt het onderhandelen over de prijs en het meten. Dinsdag zie ik het resultaat. Als het meezit heb ik voor 65 euro een 3-delig maatkostuum.

Deze vrijdag hadden we een retraite met de nieuwe studenten raad. De directrice Lois legde het een ander uit, en ik mocht wat teambuildongsactiviteiten verzorgen. Naast het verschil in mensentypen heb ik iets gedaan met de kernkwaliteiten (Daniel Offman).

Daarnaast heb ik ook hier het spijkerplankje en de strijkstok geintroduceerd (die ik in het verre verleden ook in de Pijlercursus gebruikte!)

's Avonds hadden we ook een vol programma, waaronder de pentagon puzzel. Ik had 2 sets van 5 identieke pentagons, elk pentagon in 3 stukken geknipt. 5 spelers kregen elk 3 willekeurige stukken, ze mochten op geen enkele manier communiceren, dan alleen door het weggeven van een stukje van hun puzzel. Zo moesten ze snel mogelijk hun 5 pentogons maken.

De gang van zaken is dan meestal zo:
Eerst is iedereen gefocussed op zijn eigen pentagon, maar dat kan je nog niet maken. Dan zie je bij een ander een stukje dat je denkt te kunnen gebruiken. Je geeft dan een stuk van je zelf aan die ander in de hoop er iets beters voor terug te krijgen. Over een geestelijke confrontatie met jezelf gesproken.
Daarna komt meestal de fase dat men voor anderen gaat denken en komt er een speler naar voren die het principe doorheeft en snel alle stukken krijgt en alle puzzels maakt.

We hadden de retraite op school. Ik was de begeleider van de jongens. Na een onrustige nacht stond ik 's zaterdag morgens vroeg op om in de keuken een zeer grote stapel pannekoeken te gaan bakken als ontbijt!

Een van de leerlingen was jarig. Hij woont in een internaat want zijn ouders zijn zendeling in Gabon. Maar hij was jarig en zijn vervangende internet ouders hadden een heerlijke taart gemaakt die ze zaterdag morgen vroeg kwamen brengen met de andere internaat kinderen. Kortom het was even echt feest!

Dachten we in Papua New Guinea al "grote" dieren te zien..... Kameroen kan er ook wat van:

Links een slak met een huisje van ongeveer 10 cm die zaterdag voor mijn deur langskroop.

Rechts een vlinder van enorme afmetingen.

  Het is inmiddels zondagmiddag 26 augustus. Vanmorgen naar de Eglise Baptiste d'Odza geweest. Een dienst in het Frans. Ik kan het wel een beetje volgen maar de clou ontgaat me nog. Volgende keer - samen met Roelie - ga ik toch een meer tweetalige kerk zoeken!  

En toen ik dit "dagoek" op het internet wilde zetten, was mijn internet weer eens uit de lucht!
Nu net doet het internet weer - zondagmiddag 16.30...
Fijne week toegewenst!

Tot volgende week? Misschien, want het wordt een turbulente week.
Zaterdagavond hoop ik naar NL terug te vliegen om maandag present te zijn op de bruiloft van Gideon en Jaimie.
Volgende week donderdag hopen Roelie en ik samen terug te gaan naar Kameroen.

Ons post adres in Kameroen is:

Rain Forest International School
SIL - BP 1299
Yaounde
Cameroon - Africa

www.rfis.org

*******

Wilt u een email sturen?... aan Roelie: roelie@sinco.nl ....... of aan Sinco: mail@sinco.nl
HOME
Logos
Klik op het logo
om naar de site van de zendingsoganisatie te gaan
SIL

SIL