Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert
Dagboek 118 - 6 Februari 2011
geschreven door Roelie en Sinco

Sinco en zijn lessen

Sinco had weer een gewone werkweek met lessen, vergaderingen en alles eromheen. Veel tijd ging ditmaal zitten in een computervirus dat de kop opstak. Nu lijkt alles weer opgeschoond en up-to-date.
Dinsdag en donderdag hebben de leerlingen gymnastiek en daarna gewone lessen. Sommigen hebben zich zo druk gemaakt tijdens gymnastiek dat ze tijdens de les bijna niet af te koelen zijn, maar we doen ons best:

Met de science-jongens werd de laatste hand aan een filmpje gelegd over "wetenschappelijke" vraagstukken. Zij moesten zelf de scripts schrijven.
De laatste vraag ging erover hoe de luchtpijp en de slokdarm worden gescheiden zodat je je niet continu verslikt... Dat zit heel goed in elkaar: als je slikt sluit de epiglottis (zeg maar het achterste deel van je tong) automatisch je luchtpijp af. Maar hoe zet je dat in een film? Wel, dat gingen de jongens netjes afbeelden in een toneelstuk waarvan hieronder enkele beelden...

.
Links beelden de jongens de slokdarm en luchtpijp uit.
Rechts zijn de jongens voedseldelen die gaan worden ingeslikt.
De "sergeant" (Jacob) is verantwoordelijk voor dit stukje van de film.

.

De kleine Devon heeft steeds leuke ideeen (vind hijzelf) en nu wilde hij uitbeelden
hoe verslikken gaat: Het voedsel (een jongen) wil de verkeerde kant op namelijk de luchtpijp in, voorgesteld door de vuilcontainer. Maar daarin zit de kleine Devon verscholen. Zodra hij de vuilcontainer opent zal de kleine Devon met veel kabaal (verslikken) hem wegwerken de goede kant op, namelijk de slokdarm in. Zo kan je met gewone zaken toch een hoop plezier hebben. U kunt zich voorstellen dat hij niet zomaar uit de vuilcontainer kwam... het idee was om hem maar direct in de afvalput te lozen,maar dat ging mij toch net iets te ver.

Roelie en de school bibliotheek

Tot nu toe heb ik in de bibliotheek het lopende werk bijgehouden, en omdat ik het lichamelijk niet op kan brengen om elke dag vele uren te werken, is dit bijhouden allemaal prima verlopen. Afgelopen periode heeft de schoolstaf ideeen ontwikkeld om de bibliotheek intensiever te gebruiken bij de lessen. Ik heb daar eerder over geschreven. Daarom is er nu een collega bijgekomen. Daar ben ik heel blij mee. Haar naam is Erika, ze is moeder van 4 kinderen, en zij en haar man zijn al vele jaren hier werkzaam op het centrum hier in Hoskins. Erika heeft al verschillende taken gehad, maar na terugkomst van hun laatste verlof in Amerika, was ze vrij voor een nieuwe taak. Deze week ben ik begonnen haar wat wegwijs te maken en zij heeft er erg veel zin in.
Vanmorgen heb ik in de samenkomsthal weer de nieuw toegevoegde boeken op een boekentafel gepresenteerd en één van de boeken in de spotlights gehouden. En zo hopen we dat onze taak van goede invloed mag zijn op de algemene ontwikkeling en de opbouw van het geloof van ieder die hier is. Van verschillende mensen kreeg ik weer dankwoorden, want het wordt beslist gewaardeerd.

Dankdag en Goodbye party

Het is elk jaar weer een gebedsverhoring dat de school hier kan bestaan, dat er elk jaar weer voorzien wordt in de leerkrachten en in zovele andere "noden / onzekerheden" van een school. Zonder onze school zouden hele gezinnen moeten vertrekken en zou het zendingswerk hier ernstig onder lijden.
Afgelopen vrijdag wilden we daar een korte dankstond voor houden om God te danken voor Zijn voortdurende wonderbare voorzieningen. En dat wilden we voor de kinderen een beetje extra opluisteren.

Sinco had voorgesteld dat hij voor de hele school pannenkoeken zou bakken. Gelukkig accepteerde hij het aanbod van Beulah dat zij ook een deel voor haar rekening zou nemen. Want door allerlei dingen die er tussen kwamen, zodat Sinco er nauwelijks aan toe kon komen, ben ik donderdagavond maar aan het bakken geslagen. Wij zouden er 50 bakken, Beulah 50 en de rest zou Sinco er ter plekke bij bakken. Dat was best een klus, maar de volgende dag was het wel een succes. Om 12 uur kon de hele school smullen van pannenkoeken, ijs, en nog extra's zoals pizza en cake.

.
Onze buurvrouw Beulah... je kunt altijd op haar rekenen!

...
Sinco aan het pannekoeken bakken. Op de achtergrond Beulah en Roelie.
We konden van iemand een goede brander lenen.

.
Iedereen zocht een picknick plek in de schaduw of in de zon (regentijd)

.
We hebben ook heerlijke klimbomen op het terrein, waarin volop ruimte is.

Tevens werd afscheid genomen van een leerling die de rest van zijn opleiding op een plaatselijke school zal voortzetten. Deze jongen is een Papua en is vanaf de kleuterklas tot het eerste jaar  van de Secundary school hier op school geweest. Zijn middelbare schooltijd moet hij op een lokale school doorbrengen om in de toekomst hier in PNG te mogen studeren. Zijn klasgenoten en vriendjes zullen hem missen.
Een van zijn vrienden bood hem namens de school een jongerenbijbel aan en Sinco had een leuke fotocollage gemaakt van archieffoto’s.


Afscheid van Quentin... Davis geeft hem een bijbel!

Tenslotte werden er balspelen georganiseerd en zo hadden de kinderen en leerkrachten weer een gezellige tijd met elkaar.

Zaterdagavond had Michelle Wols een skate avond georganiseerd. Zij had daarvoor oliebollen gebakken, dus ook dat was een leuke happening.


Michelle met zelfgebakken oliebollen... voor de skatenight.

.


Skatenight op de gladde vloer van het "nieuwe" gymnasium (gymzaal?)

Tot volgende week!
Hartelijke groeten van Sinco en Roelie!

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site