Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert
Dagboek 124 - 20 maart 2011
geschreven door Roelie

Huis nu echt verkocht

Eindelijk! Na twee en een half jaar heeft de huurder van ons huis in Emmeloord ons huis definitief gekocht! Dat is een enorme dankzegging waard!


Een last is van onze schouders genomen,  we hadden er wel op vertrouwd dat de Here God het werk dat Hij begonnen was in deze zaak ook zou afmaken, we lagen er niet dagelijks wakker van, maar nu de zaken definitief zijn afgerond, hebben we Hem daarvoor dan ook zeer hartelijk bedankt!
Hij is getrouw!

Om het te vieren hebben we Judith met haar kinderen getracteerd op een uitje naar Kimbe. Lekker hapje eten in de Papua snackbar en zo hadden we het met elkaar heel gezellig.

Ik heb al eerder verteld dat Judith graag technische dingen doet, zoals een stilstaande klok weer aan de praat krijgen. Ze zorgt dan dat haar werk in ons huis onder controle is, en dan stort ze zich af en toe op een klokkenklus. Die klokken hier zijn van een slechte kwaliteit, maar soms vanwege de hitte of het vocht, wie zal het zeggen, kunnen ze op eens stilstaan. Zij weet ze geregeld aan de praat te krijgen, maar deze week lukte het niet zo goed. Tja, Nederlanders zonder klokken? De Papua’s hebben de tijd, en wij de klokken!
Verder stimuleren we haar om af en toe een poosje op de computer te oefenen met een typecursus. Dat vindt ze ook geweldig leuk! Als oefeningen voor de letters moet ze dan af en toe een spelletje doen, dat is dan ook een soort test.
Wij en zij houden er rekening mee dat wij hier niet altijd zullen blijven, al hopen we dat we nog lang hier mogen dienen, je weet het nooit. Bovendien is zij nog jong en heeft een gezin te verzorgen.  Dan is het altijd meegenomen als ze de basis van het gebruik van een computer onder de knie heeft.
Het leuke met haar is, dat ze nooit de kantjes er af loopt. Ze heeft per dag in haar hoofd wat ze in huis wil doen, dat zijn dan de lopende dingen, zoals de afwas, de was verzorgen, de vloeren schoonhouden enz. En verder ziet ze wat er een beurtje moet hebben in de zoveel tijd. Dus als ze mag typen, zal zij, wat ze beschouwt als haar werk, er zeker niet onder laten lijden. Dat is echt heel leuk en natuurlijk ook fijn voor ons, want het is beslist niet bij alle werkvrouwen zo. Sommigen zijn heel traag en hebben geen inzicht.

Het kan ook wel eens tot probleempjes leiden, je moet erg voorzichtig zijn. Soms gaat er wel eens iets mis. Laatst hadden we Judith gevraagd om een andere vrouw, die de school schoon moet houden, wat te helpen en wat dingen voor te doen. Maar dat kwam verkeerd over, de andere vrouw voelde zich daardoor vernederd en werd erg boos op Judith. Toen heeft degene van onze mensen die het overzicht over de vrouwen heeft, het zelf opgepakt.

Voor de vakantie moesten ook alle lokalen en de bibliotheek schoongemaakt worden. De leerlingen hebben Sinco erg goed geholpen, maar het was een hele klus en lang niet klaar. Dus maandag had Sinco Judith met een andere vrouw, Angelika, zijn lokaal verder laten schoonmaken. Judith en Angelika hadden gewerkt als paarden. Angelika werkt normaal voor anderen, maar die mensen zijn nu tijdens de vakantie niet hier, dus zij had geen werk, dus ook geen verdienste. Omdat de bibliotheek ook nog een hele klus was, hadden we Angelika bereid gevonden ook daar aan de gang te gaan. We hadden er niet bij nagedacht dat de vrouw die de school o.a. als taak heeft daardoor gekwetst zou kunnen worden, dus we hadden te goeder trouw Angelika gevraagd ook in de bibliotheek aan de slag te gaan. Helaas ontaardde dat in een vervelende situatie. Soms is het heel moeilijk om in je ijver niet in andermans vaarwater te komen.
Gelukkig was er nog meer werk, zodat Angelika toch werk had en verdienste.

Deze week is Sinco nog een dag uit geweest met wat leerlingen en nog een andere zendeling. Er is hier in de buurt een helder riviertje met een meertje met eromheen heel leuk opgezet wat huisjes om een dagje door te brengen met zwemmen e.d. "Klin wara haus win" Kijk zelf hoe het was.


Links "ons" huisje met rechts het meertje.


Veel plezier op een boomstam in het meertje...

..
Links de kleedhokjes en rechts de toiletten: een kuil in de bosjes!

Sinco heeft deze week ook wat wat wandelingen in de omgeving gemaakt en wat oude banden aangehaald. Foto’s gemaakt, dat doet het altijd erg goed bij de mensen. Ze poseren graag, zelfs als ze de foto misschien nooit te zien krijgen.


De mensen maken de kokos marktklaar. Een man slaat de kokosvruchten met een bijl doormidden, waarna anderen reroutineerd de witte kokos eruit halen en in een zak doen. Ze krijgen er 1.5 kina per kilo voor. Een goede prijs op dit moment.


Een groepsfoto van het gezin dat de kokos klaarmaakt.


De moeder van het gezin is intussen een lekker maaltje aan het koken
van taro - een knol - en uiteraard kokos.

Verder is Sinco bezig met de schoolcomputers, de Malangoschool site en met het voorbereiden van de lessen voor het laatste semester.

Zelf ben ik wat met lappen stof in de weer geweest, een hobby waar ik me  zo af en toe graag mee bezighoud. Voor het a.s. bezoek van onze dochter leek het me leuk om ook voor haar iets te maken uit Papuastof!

Tot volgende week!
Hartelijke groeten van Sinco en Roelie!

NTM zendingsdag, zaterdag 9 april 10.00 -15.00 uur
Heerenlanden College, Eksterlaan 48, 4143 AC Leerdam 

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site