Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 129 - 1 mei 2011
Eerst een stukje van Sinco... de hoofdmoot van Roelie.

De Akolet stam hoort het evangelie voor het eerst!

Vol ontroering en met tranen in zijn ogen vertelde deze morgen een zendeling hoe de Akolet stam God leerde kennen. De Akolets wonen in het midden zuiden van ons eiland New Britain. Na jaren taal en cultuurstudie zijn de zendelingen nu in staat om hen het evangelie in hun eigen taal uit te leggen. In januari zijn ze begonnen en begin april was de climax: de opstanding en hemelvaart van Jezus Christus. We schreven al eerder over de taalhelpers - eerste gelovigen onder de Akolets. Zij waren zo blij met het evangelie dat de vrouw zei: "Ik wil het oerwoud inrennen om daar te dansen voor God!" en de man zei: "Ik kan gewoon niet wachten om dood te gaan!" Maar het bleef niet bij deze twee Nu de lessen voorbij zijn en ze het evangelie hebben begrepen komen er dagelijks meer mensen tot geloof. Elke dag weer willen mensen meer weten. Ze begrijpen ook heel goed dat ze God's boodschap door moeten geven. De lessen van de zendelingen zijn allemaal opgenomen en worden nu door de mensen op kleine handrecordertjes afgespeeld. Steeds maar weer. Ze kunnen de lessen wel dromen en vertellen ze aan elkaar door. Zo gaat God's woord door.

Het was ook bemoedigend te horen hoe de zendeling ons als ondersteuningscentrum bedankte. Opnieuw hoorden we hoe belangrijk het is dat we hier zijn voor de logistiek, de financien, het onderwijs enz.

Nu zijn ze even aan het "bijkomen" op ons centrum. De ouders van de zendeling-vrouw zijn hier nu ook op bezoek. De vader is een van Amerika's beste honkbalspelers geweest - sportieve lui - en hun tijd hier benutten ze met allerlei workshops voor onze kinderen en volwassenen.. Ja, dat gebeurt hier ook. Ik heb zelf geen recente foto's van het werk in de Akolet stam.. daarom nu alleen een impressie van de bezoekende ouders met hun honkbal:

...
De basisschool krijgt honkballes!

..
Links de Akolet-zendeling aan slag.
Midden: de honkbal-ouders
Rechts: binnenkomst bij een home-run.


Zo'n honkbalwedstrijd is een leuke afwijsseling op ons centrum,
met paraplu's... we maken hier een verlate regentijd mee.
Maar dit kleine mannetje heeft duidelijk dorst!

De afgelopen week

Deze week stond voor de leerlingen van de zendingsschool in het teken van de “Formal”. Misschien herrinneren jullie je nog van de vorige jaren wat dat is? Voor degenen die het niet meer weten of nog niet, leg ik het nog even uit. De leerlingen van de Highschool gaan elk jaar omstreeks deze tijd een avondje uit met elkaar. Ze gaan dan om zo te zeggen op “z’n Paas best” naar Liamo om te dineren en een leuke avond met elkaar te hebben. De meiden gaan in gala, de jongens in pak, of op z’n minst met een overhemdje en en lange broek! De dames zijn natuurlijk al maanden van te voren hiermee “bezig”. De ene tikt een verfrommelde avondjurk op de kop in  de tweede hands kledingzaak in Kimbe voor een “paar kwartjes”, de ander bestelt een tweedehands japon via Internet. Ruim van te voren wordt geoefend met make-up en kapsels, geholpen door moeders en leraressen. Mijn aandeel in het geheel is de japonnen passend te maken. De jongens maken zich niet zo druk, dat laten ze nog aan hun moeders over. Die zoeken dan in Kimbe naar herenkleding voor een prik!


De "Formal" ... wat een gedaanteverwisseling!

Twee dagen van te voren werden de jongens geinstrueerd hoe ze zich als een “gentleman” moesten gedragen ten opzichte van de dames. Ook hadden ze boeketjes gemaakt. Maar zoals overal in de wereld, ook hier is een vrouwenoverschot. De jongens moesten elk twee dames in en uit de auto laten stappen en de stoel bij het diner aanschuiven.

...

Zaterdagmiddag was het zover. Om een uur of 4 werden foto’s gemaakt van ieder persoonlijk en van de hele groep. Ook alle ouders stonden met camera’s, terwijl Sinco een beetje als officiele fotograaf zorgde dat iedereen er mooi opstond. Het was een gezellige gebeurtenis.

Op de foto’s kun je zien hoe een paar meisjes in de winkel aan het zoeken zijn. Die foto hebben we van een van de moeders gekregen om het verhaal compleet te krijgen. Verder zie je een paar meisjes die hun jurk bij mij brengen, even passen, en toen kon ik aan de slag.

..
Roelie kon gelukkig helpen met het pasklaar maken van de jurkjes...

Het was een hele (leuke) klus.

Dit jaar heb ik totaal 4 japonnen mogen verstellen. Met een heb ik een hele klus gehad, omdat ik die moest verkorten en van de afgeknipte stof heb ik schouderbanden ontworpen en in elkaar gezet. Maar het resultaat mocht er zijn. Dan zie je een foto met vijf inplaats van vier; de vijfde japon had ik vorig jaar al onder handen gehad, dus de meiden vonden dat die er ook bij moest.


Het groepje meiden waar Roelie bij betrokken was.

Beulah en Kelly gingen met nog twee volwassenen mee als chaperonnes.


In het busje: op naar Kimbe voor een formal dinner.

Malango School zaken

Vrijdagmorgen was de laatste Assenbly voor dit schooljaar. Alle klassen mochten weer iets presenteren. De kleuters hadden iets voorbereid onder  leiding  van juf Beth DeLaat en de oudere leerlingen hielden een soort verkiezingscampagne over een aantal  voorname godsdiensten in de wereld.


Assembly: leerlingen presenteren hun schoolactiviteiten aan de ouders.


De woordvoerders van de grote wereldgodsdiensten op de assembly.
Sinco maakte er direct een video van om te gebruiken in zijn non-verbale-communicatieles: Hoe breng je een boodschap over!

Ook is er onlangs een Open Avond op school gehouden. Van elk vak mochten de klassen iets presenteren, daar waren alle ouders ook voor uitgenodigd. De leraren en leerlingen hadden er een heel werk van gemaakt en bijna alle ouders waren aanwezig, het was beslist een succes te noemen.

En zo zijn we nog steeds bezig op de Malangoschool.
Toch zijn er wel serieuze zorgen, want er gaan in de loop van de komende weken 7 leerkrachten weg. Sommigen waren hier tijdelijk, anderen gaan op verlof, maar dat hakt er behoorlijk in. Er komt slechts 1 leerkracht terug van verlof en over de familie de Jong is nog veel onzekerheid. Zij gaan na twee jaar ook terug naar Nederland voor verlof, maar het is nog onzeker of ze terug kunnen komen.

.....6.7.
7 leerkrachten verlaten onze school dit jaar.

Er zijn geen nieuwe leerkrachten beschikbaar. Deze situatie is zorgelijk... we hebben op zijn minst nog 1 lagere school leerkracht nodig en 1 Engelse lerares. Sinco kan gelukkig meerdere vakken op de Highschool geven. Maar nu het er naar uitziet dat hij zo'n beetje de enige Highschoolleraar is, is de kwestie van de officiele bevoegdheden belangrijk. Zijn officiele bevoegdheden gelden alleen volledig 1e graads voor scheikunde en geologie. We zoeken nog uit wat 28 jaar onderwijs in andere vakken op het MBO (wiskunde, natuurkunde, biologie etc.) voor officiele bevoegdheden opleveren.

Het zou fijn zijn als jullie mee willen denken en bidden om oplossingen voor onze Malango School te vinden. Komend jaar lijkt in elk geval een druk jaar te worden.

Hartelijke groet van Sinco en Roelie

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site