Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 143 - 28 aug 2011.

"School"

Het lesgeven gaat gewoon door. Hieronder een paar plaatjes van deze week biologie en apologetics (geloofsverdediging):


Voor Apologetics maakten de leerlingen ieder een mindmap over het unieke van de bijbel

..
Biologie... cellen van een paars bloemblaadje onder de microscoop

.
De leerlingen deden thuis een proef met rijzen door gist. Ziehier het resultaat!

Andere belevenissen

Hier volgt een verslagje van enkele speciale belevenissen die we buiten de schooltijden meemaakten de afgelopen weken.
Laatst  zijn we weer eens met een groepje mensen naar het strand geweest. Het weer was prachtig, de zee rustig en we hadden er weer zin in.

.
Strand... de kinderen vermaken zich altijd prima.
De dames kunnen een uur gezellig bijkletsen in het water, terwijl de oudere kinderen met de kleintjes rondspartelen.

.
Lydia maakte een dierentuin van enkele zeesterren
en andere dieren die werden verzameld.

Dat ik het weer “prachtig” noemde om naar het strand te gaan, komt misschien wat vreemd over? Nu, we hebben sinds ik hier terug ben al heel veel regendagen gehad! Het is behoorlijk koel soms, de laagste temperatuur die we intussen gemeten hebben sinds we hier zijn is 24 graden Celsius.

Vorige week waren we uitgenodigd als mensen van NTM door de Technische meisjesschool, hier een eindje verderop. Ze serveerden een maaltijd om fondsen te werven.
Met nog een paar vrouwen ben ik daar heen gegaan. Het zag er leuk uit, ze hadden een soort lokaal netjes ingericht met lange tafels, en een lange tafel met daarop het eten geserveerd. 

.
Een "professionele" maaltijd op onze naburige meisjesschool.

Achter de tafel stonden  een heel aantal meisjes van de school om het eten op te scheppen. Het was een lopend buffet. Er was een varken aan het spit geroosterd, daarvan kon je stukjes nemen, verder was er gekookte taro, een knolgewas, diverse groene groentes (zag er uit als spinazie), koolsla, komkommer, gekookte kip, witte rijst en rijst met wat groenten enz. Het zag er uit als nasi bij de Nederlandse Chinees. En toen we eenmaal zaten met ons bordje opgeschept kwamen ze nog een folie pakketje brengen met daarin een kippenpootje en wat groente. Misschien was dat nog wel het lekkerste.
Als dessert konden we thee of koffie krijgen. Maar het was duidelijk dat dit iets was waar deze Papua meisjes nog niet veel kaas hadden gegeten. Een van ons had thee besteld, drie van ons koffie. De koffie  en thee werd geserveerd met de suiker er al in, de theeliefhebster vroeg of ze thee zonder suiker kon krijgen. Na een hele tijd kwam er een nieuwe mok voor haar met……koffie zonder suiker.  Trouwens, de koffie die bij zo’n gelegenheid geserveerd wordt is altijd oploskoffie. Er was ook om melk gevraagd, die bleek zuur te zijn.
Het was moeilijk om de meisjes duidelijk te maken wat we nu eigenlijk allemaal bedoelden, maar we lieten het maar zo, het was gewoon leuk en die meiden deden zo goed hun best.
De directrice (een Filippijnse dame) en haar helpers hadden het zo goed georganiseerd. Als westerse mensen zijn we het zo anders gewend, je moet het hier nemen zoals het komt.

Deze week hadden de mensen in deze regio een sporttoernooi.
Elke dag werden er rugby-, voetbal- en volleybalwedstrijden gehouden. Ook Judith deed mee, dus die werkte alleen ’s morgens.

.
Je hebt hier geweldige sporters! Rechts het (groene) volleybalteam van Judith.

Sinco is een paar keer ’s middags gaan kijken na schooltijd, en heeft foto’s gemaakt. Dat vonden ze natuurlijk geweldig, vooral als er de volgende dag een paar uitgeprint en gelamineerd aangeboden werden.
Zaterdag was de finale, toen ben ik ook een keer mee geweest. Het was een gezellige sfeer.


De organisatoren van het sporttoernooi samen met Roelie

Langs de kanten van het veld onder de bomen zaten veel vrouwen die wat te koop aanboden. O.a. jonge kokosnoten, waarvan het vocht opgedronken wordt.  Zoals in Nederland flesjes en blikjes drinken te koop zijn, hebben zij de kokosnoten. Wij kopen ze ook regelmatig en laten ze dan afkoelen in de koelkast. Echt een heerlijke drank als je dorst hebt.
Ook is het weer nootjes-tijd, dat is altijd een korte periode van het jaar en ik heb ooit de tip gekregen: koop zo veel mogelijk, rooster ze en vries ze in, dan heb je er het hele jaar plezier van. Zoals alle plaatselijke groenten en vruchten, zijn ook die nootjes voor weinig geld te koop. Dus ik ben alweer lekker aan het hamsteren. De smaak is vergelijkbaar met amandelen. Je kunt ze echt overal bij gebruiken, tenminste, als je er van houdt.
Ook bij het sportveld werden ze verkocht, je kunt ze namelijk ook rauw eten, dat vind ik zelf niet zo lekker, maar het is een leuke snack. Ze zitten altijd verpakt in bladeren, dat vind ik zo grappig.

.
Roelie heeft iets met kleine kinderen... rechts koopt Roelie Galip nootjes in bladeren.

En het sporten was leuk, ze zijn behoorlijk goed en het hele gebeuren was erg goed georganiseerd. Veel politie was ook aanwezig, maar het had er alle schijn van dat het een vredig  en sportief gebeuren was. Zowel de vrouwen als de mannen lieten zich van hun beste kant zien. Velen voetballen met blote voeten, en het gaat er hard over heen.  Voor ons niet voor te stellen.
Het grappige is dat je de vrouwen die bij ons als huishoudelijke hulpen werken ineens heel anders ziet. Judith ,die bij ons in huis altijd bescheiden en zachtaardig is, is dan ineens een felle tante en lekker fanatiek! Jammer voor haar heeft haar ploeg niet gewonnen.

.
Links Deline (wit) met Judith op de achtergrond. Rechts Judith die haar tem aanmoedigt.

.
Volleybal.. Links het team van Deline (3e van links staand)
Rechts de finalewinnaars met onze vriend Emiel (onder geel rechts)

Verder heb ik nog steeds naaiaanvragen voor gordijnen en voor de lol heb ik voor een gezin met drie meisjes, drie jurkjes gemaakt. Ik had nog wat leuke lapjes liggen waar ik verder geen plannen mee had, dus kon ik de verleiding niet weerstaan en heb de kleine dames verrast. Ze waren helemaal enthousiast en de kleinsten sprongen letterlijk een gat in de lucht!


De drie zusjes met de door Roelie gemaakte jurkjes (rose, lila en zalm)

Tot slot wat plaatjes van onszelf die we voor NTM Nederland maakten en wat plaatjes van de prachtige orchideen die hier overal bloeien.

.

.

Hartelijke groet van Sinco en Roelie.

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site