Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 149 - 16 okt 2011.

(Herfst)asters in de biologieles

Terwijl het bij jullie wel zo’n beetje de tijd voor  bloeiende herfstasters is, hebben wij allerlei andere varianten van de aster om van te genieten.
Voor de biologieles deze week hadden de leerlingen van Grade 9 (14/15 jaar) de opdracht om een presentatie te maken van 7 bloemen. Van elke verschillende bloem moesten ze 3 foto’s maken en daarbij aangeven waaruit de bloemen zijn samengesteld en hoe alles functioneert. Dus stijl en stamper, enz.
Sinco had een aantal volwassenen uitgenodigd om de presentatie bij te wonen. Ook ik had de eer daarbij aanwezig te zijn.
Eerst was Audrey aan de beurt. Ze had een knap stuk werk geleverd, het zag er zo professioneel uit, het zou zo in een boek geplaatst kunnen worden. De gestelde vragen wist ze ook goed te beantwoorden.

.
Sinco introduceert Audrey... en Audrey presenteert.

.
Audrey wist de vragen goed te beantwoorden... bij de jongens liep het minder soepel!

Daarna was Davis aan de beurt. Ook hij had duidelijk wel zijn best gedaan, maar de kwaliteit was een stuk minder, hij was ook hier en daar wat onzeker in zijn antwoorden, maar toch leuk gedaan.
De derde leerling, Micah, had er weinig van begrepen en gaf niet de indruk dat hij zich veel moeite had getroost om een acceptabele presentatie neer te zetten. Helaas. Die jongens moeten nog een heleboel leren, niet alleen qua stof, maar ook in houding en karakter. Maar gelukkig, daarvoor zitten ze op school (een soort van...) en hebben ze de beste leraar van..... Nou ja, niet zo opscheppen natuurlijk....
Ze kregen een kans om hun cijfer nog wat op te krikken mochten kiezen: of een schriftelijke overhoring volgende week, of een nieuwe presentatie maken van 8 bloemen, waaronder een wat moeilijke, zoals van de oliepalm of de banaan.
Ze kozen voor de laatste optie, en gingen meteen druk aan de gang met fotocamera’s en de jongere broer van Davis, die de presentaties ook had mogen zien en beoordelen, vroeg of hij ook mee mocht doen. Goed initiatief, deze jongen heeft iets met de natuur! Maar later krabbelden de twee oudsten terug en wilden toch liever de schriftelijke overhoring. Helaas, te laat,”de uitnodigingen waren de deur al weer uit!” We zijn benieuwd!!!

.
Sinco helpt de jongens op weg met foto's maken .. rechts hulp bij wiskunde.

Eén van de bloemen die was uitgeplozen, was een aster. Die hebben we hier het hele jaar door in allerlei mooie kleuren! Het grappige was dat we diezelfde dag post kregen, waarbij een kaart met een aster erop! Wat een knipoog! Bedankt Margot!

.

Deze week was Tiffany jarig, onze “lagere school” onderwijzeres. 24 jaar geworden! Zij is hier vorig jaar gekomen voor 2 jaar, en is nu in haar tweede jaar en doet een geweldig goed werk  met de begeleiding van het homeschoolings programma voor de jongere kinderen. Beulah had die ochtend een cake gebakken voor de jarige, dus met koffietijd hebben we Tiffany even in het zonnetje gezet.

We kregen bericht dat er deze afgelopen week een gemeenteavond in de Pijler gehouden werd en dat er ook wat aandacht aan ons werk zou worden gegeven, een verse foto werd gevraagd, dus zijn we even bij de bananenboom gaan staan, dan zien jullie dat we echt nog steeds in de Tropen zijn.

Nakanai evangelist

Gelukkig zijn in onze omgeving al een paar mensen tot bekering gekomen en één man, Bosko, die hier ook al heel wat jaren op ons terrein werkt is evangelist. Zijn vrouw, Florence, werkt hier ook al jaren als wok-meri. Zij zijn heel trouw en geven ook Bijbelstudies voor andere werkmensen hier, als ze dat willen. Helaas gaat de belangstelling wat op en neer, maar in elk geval is één vrouw, Flavia, ook echt tot geloof gekomen. Het is heel bijzonder om het verschil te zien, de verandering. Maar er is hier natuurlijk net als overal altijd tegenstand. De man van Flavia wil niet dat ze de samenkomsten op zondag bij Bosko bezoekt.
Vrijdag hadden we Bosko en Florence met hun 4 kinderen uitgenodigd voor een maaltijd. Ze hadden zich van te voren natuurlijk al heel erg verheugd, want je wordt niet elke dag bij blanken aan tafel genodigd als Papua’s.


Ook het jongste dochtertje smulde.

Wij waren ook benieuwd hoe het zou gaan en of ze ons eten lekker zouden vinden. We hadden wel gekozen voor iets waarvan we wisten dat ook Papua kinderen, die niet veel gewend zijn, het zouden lusten. Rijst, kip en plaatselijke groente, wat bonen en vruchten uit blik, enz. Nu, ze aten er heerlijk van, zelfs de restjes gingen mee naar huis en de kippenbotjes werden verzameld voor hun kat!

.
Bovenstaande foto (maaltijd) bewerkte Sinco op de computer en drukte hem af...
Dat was een openbaring voor de kinderen... ze vonden het prachtig!

Sinco had beloofd om een film te laten zien, dat vonden ze natuurlijk ook geweldig. En de foto’s die hij tijdens de maaltijd gemaakt had, drukte hij na het eten af en liet zien hoe dat in zijn werk ging op de computer.

De laatste tijd zijn er erg veel sterfgevallen van tamelijk jonge mensen hier in de omgeving. Zoals we al eerder schreven is het christelijk geloof hier wel gebracht maar het is ernstig vermengd gebleven met het eigen heidense bijgeloof en de onzekerheid en angsten, overgoten met een christelijk vernisje. De mensen zijn bang geworden door de vele sterfgevallen en komen nu met vragen bij Bosco. Het blijkt dat Bosko steeds meer vragen moet beantwoorden van zijn stamgenoten over God en sterven enz. Hoe heerlijk zou het zijn als er begonnen kon worden aan de vertaling van de Bijbel in hun eigen taal, dat blijkt bij de andere stammen waar al delen vertaald zijn, een enorme eye opener te zijn en een verschil van dag en nacht uit te maken. Er is een jong Amerikaans gezin dat begonnen is de taal en cultuur van de Nakanai te leren. Zij wonen al weer bijna 3 jaar in één van de dorpjes een eind verderop. Maar momenteel zijn ze op verlof in Amerika,dus het werk ligt stil.

Bid voor de kleine groep echte gelovigen dat zij zullen standhouden en groeien in geloof en dat er ook voorzien zal worden in het onderhoud van Bosko en zijn gezin omdat hij zich gedrongen voelt het Evangelie te verkondigen en daardoor niet fulltime kan werken voor de kost.
Ze hebben nog veel nodig, en ook hier is het leven steeds duurder aan het worden. Schoolgeld is ook een enorme last voor de ouders. En wij zien zo duidelijk dat scholing enorm helpt in het vooruitkomen en de kwaliteitsverbetering van het algehele leven hier.

Judith jarig

Ook voor Judith is er weer een jaar aan haar leven  toegevoegd. 16 Oktober is de datum, ze is nu 35 jaar. Vrijdag hebben Annette en Jan en wij haar wat cadeautjes gegeven, ze mocht zelf een grote cake bakken, waarvan we al geproefd hebben. De rest mocht ze meenemen voor thuis. Verjaardag vieren doen Papua’s niet, maar wij geven zo een stukje van onze goede gewoontes door. Judith was er blij mee.

.
Roelie en Annette hadden wat leuke (praktische) cadeautjes ingepakt voor Judith!

Wekelijkse zwemtripje

Ik had een weekje overgeslagen, maar heb de conditietraining wel nodig. Zaterdag heb ik weer lekker genoten van het heerlijke oceaanwater,we gingen een beetje vroeg, zodat het water nog redelijk koel was. Het was een prachtige heldere ochtend. Sinco die nog steeds geen zin in zwemmen heeft, vermaakte zich weer op het strandje en genoot van van alles wat hij in en boven de grond ontdekte.


Een mooi bodemprofiel waar de golven het land afkalven.
De lagen die je ziet zijn van vulkanische oorsprong... aslagen en pufsteen van verschillende uitbarstingen.

Zondagse samenkomst

We hebben een aantal weken het thema Licht. Het Licht van de wereld, wat is licht, enz.
Vandaag had Sinco de leiding van de dienst, terwijl enkele anderen aan het woord kwamen om o.a. te vertellen over hun ervaringen in de stam waar ze werken. En er werd vanuit een andere hoek dan de vorige keer toen Sinco het thema behandelde, gesproken over het Licht.
Jezus Christus is het Licht van de wereld. Stel je vertrouwen altijd op Hem!

.
Sinco legt het principe van vuurtorens en lichtlijnen (het lage licht en het hoge licht) uit voor de kinderen met een bijbelse toepassing.

Over het algemeen is het niveau van de muzikale begeleiding hier niet al te hoog,maar vandaag hadden we een gastmuzikante. Sarah, die met haar man in de Akolet stam werkt, was hier op doorreis om op verlof te gaan, en begeleidde ons met de viool. Een mooi stukje muziek!

Hartelijke groeten van Sinco en Roelie.

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site