Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 150 - 30 okt 2011.

(ditmaal geschreven door Sinco omdat we weinig speciale dingen hebben meegemaakt)

De vis

Deze week werd er weer een vis te koop aangeboden. Grote vissen worden trouwens steeds minder vaak gevangen. De laatste zal minstens een jaar geleden door ons zijn gekocht!
Men wist wel dat Roelie gek is op vis, dus daar gingen we... even een plaatje van de verkoopster:

.

Roelie wist er gelukkig wel raad mee: schoonmaken, kruiden en in de oven klaarmaken, daarna kan je het vlees gemakkelijk graatvrij opdienen of invriezen voor later.

.

Stammen en sport

Papua New Guinea is een land van uitersten. Toen we hier aankwamen in 2008 had nog praktisch niemand een mobieltje. Nu is het mobiele netwerk zo aan het uitbreiden dat zelfs in het binnenland hier en daar bereik is. We schreven toen over een visser die half naakt in zee stond, maar met een mobieltje belde. Het is nu mogelijk om even mobiel te bellen met de gezondheidswerker in de Mouk-stam (Sebastian) als hij op de gras-strip van de landingsbaan staat.
Andere zaken blijven dramatisch achter, zoals onderwijs, gezondheidszorg en wegenbouw. Dit is vooral tragisch tegen de achtergrond van de rijkdom van dit land aan goud en zilver en gas en aan allerlei andere natuurlijke rijkdommen zoals een groeiende palmolie- en hout handel. Je zou een welvarender natie met betere voorzieningen verwachten.
Maar PNG is zeker een sportieve natie. Het niveau van volleybal of rugby is verbazend hoog.


Volleybal in de Lamogaistam met een zelfgemaakte bal!

.
Rugby? en volleybal in Kimbe ... de betere teams ontmoeten elkaar. Grote klasse.

De afgelopen maanden is er onder de goed bereikbare bevolkingsgroepen een sporttoernooi goed georganiseerd, eerst op lokaal niveau, nu op regionaal niveau, dan op provinciaal niveau met finales op landelijk niveau. Een aantal van onze helpers en ook onze wokmerries deden mee met de volleybal en voetbal competitie. Ik - Sinco - maakte er foto's van wat men zeer op prijs stelde. Dit weekend waren de regionale spelen in Kimbe. Ons Hoskins mannen volleybalteam speelde en won daar hun eerste wedstrijden.
Wij gingen deze zaterdag ook naar Kimbe voor de morele steun en foto's... Echt verbazend hoe onze lokale vriend - Emile - hier de bescheidenheid zelve, zich in het veld ontpopt als een gevaarlijke aanvaller met keiharde smashes.

.
Links oefent een heel sterk team.. rechts "ons eigen" Hoskins team
(lokale mensen uit Hoskins) !

Onderwijs

Op "school" ging alles zijn gewone gang.
Met het vak geloofsverdediging (apologetics) zijn we verder gegaan met de betrouwbaarheid van het oude testament. Deze week hebben we vooral aandacht aan de archeologie geschonken. Het is opvallend te zien hoe heel de zogenaamde schriftkritiek stuk voor stuk in de prullenbak belandt op basis van de archeologische vorderingen die zonder meer de betrouwbaarheid van het oude testament onderstrepen! De profetieen komen zo precies uit, dat het duidelijk God's Auteurschap aangeeft, ondanks de zielige ondermijnende pogingen van de zogenaamde schriftkritici (het heeft weinig meer met wetenschap te maken als je blijft ondermijnen terwijl het bewijs van de betrouwbaarheid van het OT en van je eigen onbetrouwbaarheid zich opstapelt).

In de wiskundelessen heb ik 6 verschillende niveaus door elkaar. Sommige algemene principes behandel ik klassikaal, maar meestal help ik de leerlingen individueel.

Met natuurkunde doen we zoveel mogelijk praktisch... Hier zijn we bezig met de wetten van Newton, het berekenen van de spanning in ophanging en de relatie met de hoek waaronder je hijskabels bevestigt. De krachten kunnen zo hoog oplopen dat de kabels breken zelfs bij beperkte lasten.


Met veerunsters brengen we de krachten in beeld bij het tillen van een blok hout

.
Alles wordt netjes overgetrokken op het whiteboard en de krachten berekend.
Als de ophanging te horizontaal wordt kan de ophanging breken.

Deze foto's worden met alle berekeningen in een portfolio bewaard om te kunnen aantonen dat we dit hebben gedaan, anders is het cijfer niet rechtsgeldig.

Deze natuurkundelessen combineren we met computerles in Excel. De leerlingen voeren de vereiste berekeningen / formules in en merken dan het gemak van de computer die de soms lange berekeningen overneemt. Een druk op de knop en je hebt het antwoord. Dat is wel "kicken" voor hen.

De jongens die vorige week nog slecht scoorden bij biologie hebben een nieuwe presentatie gemaakt over bloeiwijsen en vruchten van bloeiende planten en heesters en bomen. Ditmaal hadden ze zichzelf ruimschoots overtroffen. Hoog niveau om trots op te zijn en dat was ook de opdracht.


Davis presenteert zijn nieuwe bloemen presentatie... grote klasse!

Verder krijgen een paar leerlingen les als voorbereiding op examens in hun thuisland. Voor Amerika gaat het dan om de zogenaamde SAT examens die een grote rol spelen bij je toelating en financiering bij hoger onderwijs. In Engeland gaat het om de GCSE examens waarvoor leerlingen moeten slagen om verder te kunnen studeren.

Al met al komen we stapje voor stapje verder in de ontwikkeling van deze jonge mensen: Mission-kids. We vinden het nog steeds elke dag weer een voorrecht een rol te mogen spelen in de levens van deze kinderen en zo het zendingswerk in PNG te ondersteunen.

Aan het eind van dit jaar hebben we hier 4 jaar gewerkt. Dit is officieel de maximale tijd die vrijwilligers kunnen dienen bij NTM. Door allerlei veranderingen in ons zendingsveld ziet het er niet naar uit dat onze zendingsschool zich zo zal ontwikkelen dat onze aanwezigheid hier langer nodig is. Allerlei andere zendingsscholen hebben dringend leraren nodig. Wij hebben de indruk dat God ons in deze richting leidt: dienen op een ander zendingsveld ergens in deze wereld op een andere zendingsschool. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat God ons zal leiden in deze zoektocht.

Bedankt voor jullie meeleven!

Hartelijke groeten van Sinco en Roelie.

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site