Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 163 - 26 februari 2012

God is Groot

De vorige zondag Sinco had Sinco de leiding van de dienst en liet een Power Point presentatie zien over enkele sterren en planeten, waarin we een idee konden krijgen hoe klein de aarde is in vergelijking met de zon, en in een ander plaatje hoe klein de zon is in vergelijking met andere sterren, en hoe klein sterren zijn in een galaxy en hoe zelfs het meest donkere lege plekje in de sterrenhemel bij vergroting vol met galaxy’s blijkt te zijn. We kregen zo een klein beetje een beeld van de grootheid en oneindigheid van de Schepper die dit alles gemaakt heeft.
En dan zijn wij daar als onzichtbare stofjes ergens in dat grote heelal en denken van onszelf soms heel wat!

Zingen in de stammentaal

Er was een groep vertaalhelpers uit een van de stammen bij ons in de samenkomst. Deze mannen zijn hier ook alweer een poosje en de andere zondagen hadden ze apart een samenkomst onder leiding van Jan in het Pidgin. Maar omdat Jan weer op toer is naar andere plaatsen, waren ze bij ons uitgenodigd. Sinco nodigde hen uit om voor ons een lied te zingen in hun eigen taal. Ze wilden dat wel doen, maar oh, wat waren ze verlegen. Het duurde een tijdje voordat er een naar voren kwam, de oudste van de mannen en schoorvoetend volgden de anderen. Het was mooi zoals ze daar toch hun lied lieten horen. Een hele overwinning voor Papua’s die nog niet veel gewend zijn van de buitenwereld en zoveel blanken bij elkaar.

School

Verder is er deze week weer hard gewerkt op school.
Sinco vertelt :

.
Holly is bezig met scheikunde, een stukje thermodynamica. Hier een test hoever de temperatuur zakt door het oplossen van zout in een mengsel van smeltend ijs! Daar sta je dan in een lokaal van 30 graden celsius en de temperatuur in het mengsel zakte (uiteindelijk) naar -18 graden Celsius! Vriezer temperatuur!

.
Links legt Audrey uit wat een voedselweb is. rechts bepalen ze de inhoud van een druppel olie. Daarna zullen ze in de platte bak met water de dikte van de olielaag bepalen en daarmee de maat van een oliemolecuul.


Het vrijdagmiddag praktikum. Hier wordt echte mayonaise gemaakt!

.
Holly heeft niet zoveel schik in kokkerellen, maar Devon was duidelijk in zijn element.

Roelie gaat verder:

In de bibliotheek ben ik niet veel meer, het weinige lopende werk kost niet veel tijd en wordt meestal bijgehouden door Erika. Dus ben ik nog steeds aan het naaien voor de wok meri’s. Op twee na heb ik nu voor alle helpsters een Papua bloes gemaakt, wat zijn ze er blij mee. Ik heb besloten om dat volgende week af te ronden, want daarna moet ik gaan inpakken.
Het handwerkclubje is uitgebreid met een jongetje die ook wilde leren haken. Zijn zusje introduceerde hem. Ik ben begonnen om tijdens het handwerkuurtje een boekje voor te lezen, dat vonden ze erg leuk. Ik houd van voorlezen en terwijl zij lekker bezig zijn kunnen ze dan luisteren. Ze werken al grotendeels zelfstandig en hebben niet de hele tijd meer hulp nodig. Justin, die er bij is gekomen had het haken snel door en ging ook lekker zijn gang.
Ze hebben het werkje weer mee naar huis en willen graag volgende week weer terugkomen. Gezellig!

.


Roelie leest een verhaal voor terwijl de kinderen leren handwerken.

Biologieles, een Mumu (spr. Moemoe) en een afscheidsmaaltijd

Mumu”, zo noemen de Papua’s een bepaalde manier van eten bereiden. Het gaarmaken van voedsel tussen hete stenen.
In het kader van de biologie les had Sinco voorgesteld om eens een varken te slachten en te ontleden, zodat de highschool leerlingen aanschouwelijk onderwijs krijgen over de binnenkant van een dier, in dit geval dus het varken. Dus al een tijdje geleden heeft Sinco aan onze werksters gevraagd hoe hij aan een varken kan komen. Zoals jullie misschien weten zijn varkens hier een zeer belangrijk onderdeel van het leven. Judith en anderen hadden iemand gevonden die wel een varken van de geschikte maat kon verkopen voor dit doel enop het gevraagde moment.  Volgende week zal die biologieles gegeven worden.
Maar wat doe je daarna met het vlees en de rest?
In de loop van de tijd groeide het idee uit tot een hele happening.
Het plan is nu om er een afscheidsmaaltijd van te maken ter ere van ons vertrek (dat klinkt positiever dan we het voelen) en het a.s. voorlopig vertrek van Jan en Annette. Zoals wellicht bekend, zij hopen volgende maand ook naar Nederland te gaan voor verlof van een jaar.
We hebben dus aan onze werksters gevraagd om na de ontleding van het varken het vlees te bereiden op traditionele manier. En ook ander eten zal worden klaargemaakt en alle werkmannen en –vrouwen zijn uitgenodigd .
Ze verheugen zich er allemaal al helemaal op en helpen druk mee met het maken van de plannen, vooral Judith is betrokken en een paar andere vrouwen.
Maar voor een “mumu” zijn stenen nodig! Judith en anderen wisten wel een plek waar je geschikte stenen kon vinden.
Vanmorgen is Sinco een paar vrouwen gaan ophalen uit Kasia (het dorp waar ze wonen) en samen met  Annette en Ineke met de truck naar de aangewezen plek gereden en met elkaar hebben ze genoeg geschikte stenen verzameld en die liggen nu klaar naast ons gebouw.
Spannend!
In ons volgende dagboek zullen we verslag doen!

.


Het mumu-stenen-team!
vlnr Judith, Annette, Ineke (net aangekomen), Florence en Rosina.
Basalt stenen geschikt om gloeiend heet te maken zonder te barsten.

.
En hier moet het varken dan deze vrijdag tussen de hete stenen gaargestoofd worden!

Een Interview

Natascha, een oudleerling van Malango School, die een eindje verderop woont, kwam deze week vragen of ze Sinco mocht interviewen voor een schoolopdracht. Natuurlijk! Leuk!
Zaterdagmiddag om half 5 zou ze komen, ze kwam samen met een vriendin/studiegenoot, allebei 18 jaar. Prachtige Papua meiden. Behalve dat ze hun intervieuw hielden stelden we hen ook allemaal vragen en we hadden elkaar wel wat te vertellen. Het was een bijzonder leuk uurtje.


Natascha en Rosi voor onze Malango School. Fantastische meiden!
Rosi wil graag rechten studeren en Natascha (rechts) aanrdrijkskunde.

Wat heb je toch een grote verschillen in mensen hier qua ontwikkeling. Echt de uitersten. Het maakt zoveel uit als mensen een  goede school hebben kunnen volgen. Alleen is het een schaduwzijde in dit land dat goedgeschoolde jonge mensen ook hier slecht aan een baan op evenredig niveau kunnen komen . We hopen er het beste van, Natascha wil zich later inzetten voor de ontwikkeling van haar land. Maar eigenlijk zou ze ook wel heel graag de wereld in willen gaan en allerlei landen bezoeken waarvan ze nu geleerd heeft. Aardrijkskunde is haar favoriete vak! Haar vriending wil rechten studeren. Laten we hopen dat zij die kansen krijgen en inderdaad hun land mogen helpen ontwikkelen. Maar wat vooral belangrijk is, we merkten aan Natascha die heel open is en gemakkelijk praat, dat ze gelooft in God en op Hem vertrouwt!

.

Zomaar...

Op de markt zagen we deze vrouw (rechts) met oorwarmers ananassen verkopen.
Niet echt nodig die oorwarmers denken wij.


Tracy kwam ons vanmiddag verrassen met versgebakken donuts.
Heerlijk (voor een keertje!)

OnzeTrouwdag

En dan is het alweer 26 februari!
37 jaar geleden zijn wij getrouwd, dus dat gaan we samen vieren. Zoals jullie weten zijn er weinig uitgaansmogelijkheden, dus we hadden gedacht om in Liamo de middag en avond door te brengen, genietend van het mooie uitzicht op de oceaan en het gebergte en hopelijk een lekkere maaltijd met een goed glas wijn!
Heeft iemand bezwaar?

Hartelijke groeten van Sinco en Roelie.

-----

Schrijf vast in uw agenda (en plan te komen!): NTM zendingsdag op 14 april in Leerdam.
Sinco en Jan Wols mogen een boodschap doorgeven. Een mooie dag van ontmoeting en informatie.


 

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site