Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 165 - 11 maart 2012

Kapster aan huis

Voordat we weer naar de “geciviliseerde wereld” terugkeren heb ik nog even de “kapster aan huis” laten komen. Een van onze collega-zendelingen heeft voorheen een kapsalon gerund, dus ieder die wil kan gratis van haar diensten gebruik maken! Ik had zelf permanentvloeistof en rollers meegebracht uit Nederland, maar het is altijd handig als iemand anders de rollers indraaid. Dat heeft zij dus voor mij gedaan!  Over een paar dagen nog even in model laten knippen en dan durf ik jullie weer onder ogen te komen. ;)

Laatste school- en studiedagen met de leerlingen

Na de Graduation van Holly vorige week zondag ging het schoolleven nog gewoon een paar dagen door. Nu ja, gewoon?
Met een leraar als Sinco is het sowieso bijzonder! Want ook al moeten we helaas dit werkterrein verlaten, het is beslist een zinvolle en waardevolle tijd geweest, getuige de commentaren van de kinderen en hun ouders! Kreten als: “De beste leraar ooit!” en “We zullen u missen!” kwamen regelmatig uit de mond en pen van “onze kids”.

Sinco kan beter zelf vertellen over die paar laatste dagen...
"De laatste dagen zaten vol met afrondingstoetsen en de laatste proefjes voor o.a. natuurkunde.

.

Links doen de meisjes van de bovenbouw nog een laatste proef met diverse soorten yoghurt maken met verschillende bacterie stammen. Op de foto rechts is Holly bezig met een proefje om de Lorentzkracht te meten met een veerunster.

.

Vrijdag de laatste schooldag nog een schoolreisje!

Wat doe je nu op de laatste schooldag? Je kunt een filmpje bekijken, maar je kunt natuurlijk, en dat vindt iedereen veel leuker, nog een dagjemet elkaar op stap!
Eerst heeft  Sinco nog een uurtje samen met de leerlingen de afgelopen periode besproken en overdacht. Daarin gaf elke leerling zijn of haar ervaringen door en dat waren heel eerlijke verhalen vanuit het hart , wat bij sommigen met emoties gepaard ging. Alle leerlingen hebben deze onverwachts veranderde situatie als heel goed en leerzaam ervaren, niet alleen wat leerstof betreft, maar ook emotioneel en geestelijk. De meesten zagen in het begin tegen deze periode op,  er komt altijd veel op zendelingen kinderen af, anders dan in “normale” situaties. Altijd veranderen, afscheid nemen, opnieuw beginnen, enz.

Sinco's verslagje:

En dan is het de laatste schooldag. Eerst hielden we bijbeltijd met elkaar waarin de leerlingen elkaar bemoedigden met wat ze hadden geleerd van God dit jaar, met elkaar deelden wat hen vooral bezighield en voor elkaar baden. Daarna was het tijd voor elkaars groepsfoto's beschrijven met bemoedigende opmerkingen, T-shirts beschilderen en al dat soort zaken wat leerlingen op die leeftijd zo mooi vinden. Daarna stapten we in een busje om een dagje uit te gaan naar de "grote stad" Kimbe en daarna door naar Walindi om te zwemmen, te varen en gewoon lekker te ontspannen na al het harde werken!

Na die mooie start van de dag, waar ik helaas niet voor uitgenodigd was, zijn we met zijn allen in de Toyotabus gestapt en na een paar boodschapjes in Kimbe, doorgereden naar “ons” welbekende en wereldberoemde “Reefresort Walindi”. Dit keer geen boottocht, maar gewoon lekker luieren,  hapje eten, zwemmen, balspelen en gewoon lekker chatten.
We lieten de kinderen, behalve tijdens de gezellige maaltijd, lekker zichzelf vermaken, en dat deden ze dan ook. Wij keken toe en genoten van de ontzettend leuke groep tieners.  Zij vonden het heerlijk!
Eind van de middag gingen we huiswaarts, allen met een tevreden en voldaan gevoel!

.
Inleveren van de boeken.. en dan in het busje erop uit!

.
In Walindi vermaakten de leerlingen zich prima.
Roelie en ik hadden geen omkijken naar hen.

.
Zwemmen en relaxen in Walindi

Afscheid in de “Kerk”

Vandaag waren Beulah en Kelly met hun 4 kinderen voor het laatst in onze samenkomst. Er werd geen preek gehouden, er was na de gebedstijd ruimte voor iedereen om nog wat aan elkaar mee te geven. Ook nu kwamen, behalve enkele volwassenen,  verschillende tieners naar voren om te vertellen hoe ze deze  afgelopen schoolperide hadden ervaren, en het was duidelijk dat ieder had ervaren hoe de Heer hun levens had gevuld en Zijn trouw in alles had betoond.
Na de samenkomst was er koffie en het nodige gebak zodat we nog wat na konden babbelen met elkaar.
A.s. zondagmorgen zal bovengenoemde familie definitief vertrekken. Het wordt zo stil hier!
Daarna  nog een week voor ons en ook wij zijn gevlogen! Letterlijk.


Roelie met Helen M na kerktijd.

Zondagmiddag wandeling

Voor in de middag zijn Sinco en ik, samen met Ineke gaan wandelen om een paar van onze werkers te bezoeken. Een van hen, Emile was al een tijd ziek, en we hadden ons voorgenomen eens een kijkje te nemen. Eerst kwamen we langs het huisje van Ben, die zat daar lekker met zijn vrouw en kinderen onder het huis, waar het lekker koel was. Ze vonden het heel leuk dat we langskwamen en we moesten beslist even gaan zitten.

.
Links de verbreedde weg achter ons huis.
Rechts een palmboom die duidelijk wat te lijden heeft gehad in zijn/haar leven, maar toch gewoon doorgroeit! Doet me een beetje denken aan ons eigen leven!

.

Toen kwam Angelica erbij, die woont een eindje verderop. Zij is de vrouw van Emile en ze vroeg waar we heengingen. Toen we zeiden dat we naar haar huisje wilden gaan, was ze helemaal blij. Emile was beter en op dat moment niet thuis, hij was naar de zee om te baden. Maar dat was geen enkel probleem, het eten was juist klaar, bereid op de mumu- manier. Julie weten nu wat dat is, toch? Kijk anders nog even terug naar ons verslag van vorige week.

.

.
Links de cassave en taro. Rechts heerlijke mumu-groente gaargestoomd in bladeren.
Het ziet er misschien niet uit, maar het smaakte heerlijk.
Een soort spinazie a la creme met gember.

Maar deze mumu was wel wat kleiner en het eten was in pakketjes van bananenbladeren verpakt. Angelica stelde er een eer in om ons te laten zien hoe ze de pakketten ging openmaken en stond erop dat we ervan zouden eten. Nu, dat hebben we gedaan, lekker met je handen,ha ha! Maar persoonlijk vond ik het superlekker. Een pakket zat vol met taro, een wortelsoort, op zich niet mijn smaak, beetje droog. Maar in het andere pakket zaten een soort bladeren bereid met cocosnotenmelk, en daar had ze wat zout en gember door verwerkt, ik vond het heerlijk in combinatyie met de taro en zoete aardappel. Niet dat we veel gegeten hebben hoor, want de hele familie moest er nog van eten, en er zijn daar 6 grote kinderen.

.
Links: de cassave met heerlijke groenten in gember smaakten uitstekend!
Rechts is een dochter kokos aan het raspen.

Daarna zijn we weer teruggewandeld. Naast het huis van Ben zagen we een prachtige boom die mijn fantasie prikkelde. Die zou je zo in een sprookjesbos kunnen plaatsen.

.
Roelie met haar sprookjesboom...
hier zit Ben's gezin vaak op het heetst van de dag in de schaduw.


De sprookjesboom van de andere kant met uitzicht op het huisje van Ben (rechts) en het erf van Emile en Angelica (achteraan).

Op de weg kwamen we Bosko en Florence tegen met hun kinderen en nog wat mensen van hun kleine “kerkje” op weg naar huis.


Ons terrein gezien van buitenaf... rechts een zendmast dichtbij ons huis.

Hartelijke groeten van Sinco en Roelie.

-----

Schrijf vast in uw agenda (en plan te komen!): NTM zendingsdag op 14 april in Leerdam.
Sinco en Jan Wols mogen een boodschap doorgeven. Een mooie dag van ontmoeting en informatie.


 

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
r

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site