Sinco en Roelie in PNG

Menu left

...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

 

Dagboek 27 december

Ditmaal geen dagboek... excuus.

Roelie heeft een flinke verkoudheid - onbegrijpelijk in dit klimaat. Zij is grieperig en niets waard. Het lijkt er niet op dat het iets ernstigs is.
Ik ben ook even uit de running door een flinke ontsteking. Op zo'n moment ben je dankbaar voor antibiotica en voor vrienden.

Dinsdag was nog een enigszins gezonde dag. We bezochten met Jan en Annette Wols een zendingspost op 120 km rijden min of meer evenwijdig aan de kust door overwegend olieplantages. De fotoimpressie geven we hier vast. Volgende week zal Roelie bij gezondheid de schade weer inhalen


Vertrek vanaf onze basis in de Mitshubitshi truck
Eerst thuis tanken, de brandstofmeter was kapot en onderweg tanken is ook niet alles.... kijk zelf naar de laatste foto's van een tankstation.. (onderaan)
Het regenseizoen is een beetje begonnen. Volle rivieren. Niet zomaar gaan zwemmen... er zijn krokdillen. Zeker in dit meer... welk meer? Even inzoomen met onze camera (bedankt YOY) dan zien we het beter...
De dames gezellig samen.... geen restaurantjes onderweg... voor Annette geen probleem... 11 uur tijd voor een bakkie! Een mooi meertje vol vis. (zoom 15x)
De truck als uitspanning! Ook voor details. Alles lijkt hier overigens wel 2x zo groot als in Nederland: bomen, bloemen, vlinders.

Jan... nog een bakkie graag! Je ziet dat we het goed maken!
De geologie van PNG is mij nog onbekend. Wel vind je hier op honderden meters hoogte een bonte mengeling van puimsteen en kalksteen met fossiele zeedieren. Roelie en Annette zaten lekker achterop, maar donkere wolken pakken zich samen... regentijd.
   

De boomsilhouetten boven vond ik heel mooi. Dramatisch. Ze spreken een taal die je zelf mag oppakken.

Wel duidelijk overigens.

Rechts een impressie van het kustgebied in onze buurt. Het oerwoud maakt plaats voor oliepalmplantages. Het gaat mij wel aan mijn hart. Wij beseffen zo onderdehand de waarde van deze ecologische werelderfgoederen.

Wat is de macht van het geld groot. Iedereen wil wat verdienen. Er wordt ook wel onderzoek naar een geintegreerde ontwikkeling gedaan waarin de ecologie niet zo sterk wordt aangetast.

Waar oliepalmplantages zijn, zie je hier nieuwe dorpen met mensen die in de plantages werken... ... met supermarkten waar die mensen hun geld weer uitgeven. Op de voorgrond een gewone markt waar lokale mensen hun produkten verkopen. Achterop een supermarkt waar behalve de gewone kruidenierswaren als meel, vis enz, ook de nieuwste mode schoenen, geluidsinstallaties, een keur aan televisies, DVD's, vitrine met warme hapjes (niet doen dus), ondergoed en kleding en eindeloos veel meer te koop was, t/m kartonnen bordjes waar Jan heel blij mee was ivm met de afwas.We picknickten aan de rivier iets voorbij de supermarkt. Een fascinerende varieteit aan stenen.

Elke steen met een verhaal!

Voor Roelie een nieuwe verslaving (minstens zo fascinerend als koraalsnorkelen): stenen verzamelen voor in de tuin, alle kleuren groen en paars, wit om de tuin "op te leuken".

Zo kwamen we bij de zendingspost... de foto kan aanleiding geven tot misverstand... dit is een toilet van een gezin in de buurt. Jan maakt van de gelegenheid gebruik om een speciaal soort dakbedekking mee te nemen -een hele stapel uiteraard - voor de buitenbarbecue, waar we allemaal veel plezier aan beleven.
Op de achtergrond het huis van de zendeling. Een allerhartelijkste begroeting a la Annette.
... en een acceptatie van culturen. Roelie genoot ook zichtbaar.
De keuken van Kaiko - de oudste die naast de zendeling woont. De woning van Kaiko met eronder het klaslokaal voor het lees en schrijfonderwijs.

Tot mijn verbazing liep er opeens een vrouw langs die haar varkentje aan een geel touwtje "uitliet". Je ziet het nog net. Ik was zo verbaasd dat ik te laat was voor een goede foto. Bovendien was ik hier al ziek.
Het klaslokaal met op de voorgrond een enthousiaste leerlinge.

Op weg naar huis kwamen we nog langs hete bronnen. Vanaf de weg konden we ze zien en ruiken... een sterke zwavellucht.

Het was al laat en men wilde mij - Sinco- niet allen in de truck laten, dus niemand is uitgestapt en gaan kijken. Een ander keertje dan maar.

   

Een benzinepomp onderweg. 16 kina per gallon komt neer op onze Nederlandse brandstof prijs.

Toch handiger om de tank thuis vast vol te gooien...

Tot volgende week... dan hopen we weer volop in de running te zijn.

Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront
NTM Nederland thuisfrontcommissie site