Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 5 juli '09

Reageer !

Bezoek aan Judith

Judith had ons uitgenodigd bij haar te komen, met name omdat haar familie graag op de foto wilde. (Voor eventuele nieuwe lezers: Judith is onze inlandse hulp in de huishouding). Toen zij de week ervoor met haar kinderen bij ons op bezoek was geweest had Sinco foto’s gemaakt, direct geprint en meegegeven, dat vonden ze wel zo leuk, en zoals je misschien weet , leven de families hier heel dicht bij elkaar en willen natuurlijk in elkaars geneugten delen.
Vorige week zondagmiddag zijn we daar naar toe gegaan. Toen we daar aan kwamen , kwamen er van alle kanten familieleden aangelopen, vooral veel kinderen. De mensen hier en vooral de kinderen vinden het altijd heel leuk als wij als blanken hen bezoeken.
Wij werden dus vriendelijk ontvangen en er werden druk handen geschud, ook de kinderen kwamen allemaal even langs. Alleen een klein meisje van een jaar had nog nooit blanke mensen gezien denk ik, want die zette het op een brullen, of zou ze de camera bedreigend hebben gevonden? Hoe dan ook, Sinco heeft heel wat foto’s gemaakt, en met de digitale camera kun je ze direct bekijken, dus de kinderen hadden ontzettend veel plezier als ze na een klik van de camera zichzelf en elkaar even konden bekijken in het kleine kijkkastje!
We zaten onder een grote boom met een soort groene grape fruits. Terwijl wij er waren klom een jochie in die boom als een klein aapje en plukte met gevaar voor eigen leven een paar rijpe vruchten die hij vervolgens naar beneden gooide. Judith stond klaar om ze vakkundig  op te vangen. Ook werden er kinderen op uit gestuurd om ergens bijna rijpe papaja’s te plukken. Toen we na een tijdje weer weg gingen werden we verwend met die vruchten en hartelijk uitgezwaaid!

..

Nieuw hek

Ik heb ooit verteld dat wij naast ons huis een extra stukje tuin bijgetrokken hadden, waar ik wat groente verbouw, wat overigens nog niet al te veel voorstelt, het hek was toen met resten materiaal  door Jan geplaatst. Helaas waren er wat plekken waar een van de  waakhonden telkens uitbrak, dus het werd tijd om het te verbeteren. We hadden inmiddels gaas gekocht en dinsdag begon Sinco met het nieuwe hek te plaatsen. Dat was een heel werk, want de rol gaas moest uitgerold worden en het bleek dat de mazen van het ijzerdraad op een bepaalde manier in elkaar verdraaid waren. Maar het lukte om het weer mooi “glad” te krijgen, plat op de grond. We waren ’s morgens tamelijk vroeg (voor ons doen) begonnen, maar het werd heter en heter, dus het kostte Sinco heel wat zweetdruppels. Toen het al te heet werd, besloten we om het later weer op te pakken, ook omdat Sinco niet meer gewend is zulk zwaar handenwerk te doen.

Storm

De volgende dag zijn we echt vroeg begonnen, maar nu bleef de zon weg. Uitstekend. Er stond zelfs een heerlijk briesje. De zoon van onze bovenburen van 14 kwam helpen, dat scheelde heel wat. Eerst had Sinco de ijzeren steunen in de grond geslagen, terwijl ik ze vasthield en probeerde te zorgen dat ze zo recht mogelijk in de grond kwamen, toen ging het gaas er tegen aan. Terwijl Sinco het verder bevestigde, had onze buurjongen de opdracht het oude hek los te werken. Omdat ik tegen dat hek al planten had geplaatst, o.a. nieuwe jonge tomatenplantjes en bloeiende klimplanten heb ik ook daar maar bij geholpen om over mijn plantjes te waken.
Inmiddels was het heerlijke briesje uitgegroeid tot een harde wind. De lucht was grijs en de palmen naast ons terrein bogen vervaarlijk. Maar gelukkig hielden ze het.

.

Toen het oude hek verwijderd was ben ik naar de bibliotheek gegaan om daar een klus te klaren.
Tussen de middag was het hek klaar en zag er goed uit! Goed gedaan, Sinco!
De wind was nu stormachtig en een van mijn jonge bananenbomen was omgewaaid en niet meer te redden. Verschillende struikjes en bloemen in de groei bogen als rietjes, dus om te voorkomen dat ze ook zouden knakken hebben we hier en daar palen geplaatst en de planten vastgebonden.

.

Overigens was het echt aangenaam buiten, het was betrekkelijk koel en toen ik ’s avonds op bed lag genoot ik van de frisse streling van de wind die door het open raam naar binnen waaide.
Ik heb begrepen dat sommige mensen in Nederland zuchten omdat het zo heet is. Ha, ha, dan moet je hierheen komen, het is hier echt heerlijk! Af en toe een flinke plensbui!

Bibliotheek

Een van mijn klussen deze week was het invoeren van een serie nieuwe schoolboeken met de bijbehorende dingen als labels afdrukken en op de kaartjes en boeken plakken en natuurlijk de kaartjes in de boeken doen. Echt een leuke klus voor mij. Het ging om ruim 100 boeken.

Ik heb al eerder geschreven dat Jo, een onderwijzeres die hier 18 jaar gewerkt heeft, over enkele weken definitief vertrekt om met pensioen te gaan. Ze heeft duidelijk moeite met het afstand doen en komt regelmatig kijken of alles een beetje loopt. Het afgelopen jaar was zij voor van alles en nog wat, inclusief de bibliotheek, verantwoordelijk. Ze was bijzonder begaan met de bibliotheek, omdat die al jaren sluitpost was van de leraren bij gebrek aan een fulltime bibliothecaris, en daardoor was alles niet zo netjes en gestructureerd als voor kostbare boeken nodig is.
Ze liet duidelijk merken dat het voor haar een hele opluchting zou zijn als de nieuwe schoolboeken bewerkt en wel in de klaslokalen zouden staan, waar ze hun bestemming krijgen.
Ik heb er even flink aan getrokken, deels omdat het verslavend was (ik vond het heel leuk) deels om Jo blij te maken.
Soms werkte ik dan nog even door in de avonduurtjes en vanmorgen, zaterdag heb ik het hele zaakje kunnen afronden.
Keurige stapeltjes staan klaar en ik heb tegen Jo gezegd dat er een verrassing in de bibliotheek staat!

4 juli Onafhankelijkheidsdag

Voor de Amerikanen natuurlijk en reden tot een viering. Beulah had weer een leuke dag voorbereid en georganiseerd. Deze week zijn er weer wat  gezinnen vertrokken, een op verlof en anderen voor een inlandse trip of vakantie.
Er waren dus niet zo heel veel mensen, maar genoeg om het erg gezellig te hebben.
Iedereen was opgeroepen om zijn of haar fiets of autoped of wat voor vervoermiddel dan ook te versieren voor een parade die om 12 uur zou beginnen. Natuurlijk zou de barbecue weer op scherp staan, dus: eigen vlees meenemen en nog een schaal eten om te delen. Op een plek waar een paar enorme bomen staan, zou het festijn gehouden worden, dus stoeltjes mee en alles wat je dacht nodig te hebben voor de eerste uren. En gekleed in rood en/ of  wit of blauw. Nu daar voelden wij ons natuurlijk prima bij. Na de parade en de maaltijd werden jong en oud uitgenodigd om deel te nemen aan allerlei wedstrijdspelletjes. Het was bijzonder gezellig en het weer was perfect. Niet zo heet als in Nederland, lekker briesje en droog!
Het deed me denken aan de Amerikaanse televisieseries die we vroeger bekeken. Ik waande me in de film van Het Kleine Huis of The Road to Avonlea. Afgezien van de kleding, omdat de verhalen in die films zich afspeelden in de 19e eeuw, maar de gezelligheid en saamhorigheid waren hetzelfde.

.

.

.
Aan het eind een ijsje! let op Roelie met het witte hoedje!

5 juli Mijn verjaardag

Morgen ben ik jarig! Mijn eerste verjaardag hier! Het zal een beetje anders zijn dan voorheen. Sinco heeft een uitstapje gepland om het samen te vieren. Ik hoop dat het mooi weer is! :)
Maar… eerst naar de kerk.
Als je ouder wordt heb je altijd de neiging om op hoogtijdagen terug te denken aan vroeger. Ik denk dan aan mijn kindertijd. Wat was je als kind de avond tevoren vol spanning en verwachting. Je mooiste kleertjes lagen klaar en wat voor mij erg belangrijk was, de mooiste kleertjes van mijn pop lagen ook klaar, speciaal door mijn moeder gewassen en gestreken. Een blauw jurkje met een wit katoenen schortje en een onderrokje met een kantje. Dat onderrokje was gesteven en moest een echte petticoat voorstellen en het stond als een  stijf lampenkapje klaar!
Inmiddels heb ik andere belangen, maar het is een geweldige herinnering!

 

... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site