Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 12 juli '09

Reageer !

Verjaardag

Mijn verjaardag is inmiddels alweer een week geleden en we mogen terugkijken op een gezellige dag. We hadden er dit keer voor gekozen om deze dag samen te vieren en Sinco heeft mij gezellig mee uit genomen. Fototoestel thuisgelaten dit keer, dus geen bijpassend plaatje. Toen we ’s avonds thuiskwamen zag ik dat ik verschillende e-mails had met felicitaties, dus dat was heel leuk. De volgende dag kwamen er nog een paar vrouwen mij feliciteren met een mooie kaart met een persoonlijke wens en een cadeautje. Ineke kwam later met Judith op de koffie en overhandigde mij een pakje dat Annette had achtergelaten voor mij. Annette en Jan zijn namelijk een paar weken weg om weer allerlei dingen te doen voor het vertaalwerk in de diverse stammen. Iedereen die mij op de een of andere manier gefeliciteerd heeft en nog geen reactie heeft gehad, bij deze BEDANKT!

..

..

Naar de "Bush"

Eindelijk is Sinco nu ook in de " Bush" geweest, met het kleine NTM-vliegtuigje. Wat een belevenis! Omdat de zondagschool groep waar Sinco in het verleden leider van was graag iets wilde doen om ons werk te steunen, hadden ze gespaard voor klamboes voor kinderen van een bepaalde stam. Sinco wilde graag eens zelf de stam bezoeken om persoonlijk contact met de mensen en kinderen te leggen en foto’s te maken zodat zowel de kinderen daar, als ook de kinderen in Nederland wat dichter bij elkaar konden komen. De kinderen daar hebben dan een idee waar de klamboes vandaan komen, van een vreemde witte man dus,  en de kinderen in Nederland zien dan op de foto’s de gezichtjes van die donkere snoetjes voor wie de hele actie bedoeld was. Sinco had een aantal klamboes alvast hier gekocht en die werden officieel overhandigd. De klamboes van de actie worden vanuit Nederland gestuurd omdat dat verhoudingsgewijs goedkoper is en de kwaliteit is een stuk beter.
Voor een uitgebreide foto reportage kun je kijken in het rechtermenu onder Mouk fotostory of Mouk fotogalerij.

.

Het was voor Sinco echt heel bijzonder om de mensen te ontmoeten van de stam waar we destijds op een dvd al gezien hadden dat ze bijna niet op konden houden met juichen en dansen toen het tot hen doordrong dat de Heer Jezus ook voor hen de dood had overwonnen en hun zonden vergeven heeft! De zoon van de zendeling die dit allemaal mocht meemaken is nu met medewerking van de gelovigen uit die stam aan het werk in een naburige stam. Leuk om ook met hem nu in het echt kennis gemaakt te hebben. Hij is met zijn gezin een poosje hier op de basis geweest.

..

Op de terugweg heeft Sinco vanuit het kleine vliegtuigje wat leuke luchtfoto's kunnen maken, zoals van Liamo en onze basis...

Ons huis... derde van links, onder links (het kleine schuurtje ervoor is de grens van mijn tuintje)

Vis en post

We waren woensdag nog maar net wakker toen er een bericht werd omgeroepen: vis te koop bij het hek! Nu had ik goede ervaringen met de verse vis hier, dus ik heb snel een jurk aangetrokken en ben naar het hek gesneld. Sinco belde vast op dat ik er aan kwam. Het is ons namelijk wel eens overkomen dat ik te laat was door een misverstand en de vis waar ik zin in had, net door iemand anders gekocht was.
Ik kwam daar en er zat een vrouw met een meisje op de grond met een grote ijzeren schaal met twee kanjers van verse zeevissen. Ze had ze netjes afgedekt met boombladeren en zwiepte wat met zo’n tak om de insecten op afstand te houden. Ik had eerste keus, ik koos de kleinste, alhoewel ik geen verschil zag, ik hoorde alleen  10 Kina verschil in de prijs. Ik had nog de tegenwoordigheid van geest gehad om een plastik tasje mee te nemen, dus mijn vis werd daar netjes door dat meisje ingedaan. Ik betaalde en ging blij naar huis en liet een blijde vrouw achter. Ik hoop dat ze de andere vis ook op tijd heeft kunnen verkopen. Voor ik aan de gang ging met die grote vis gingen we eerst ontbijten. Terwijl we zaten te eten kwam Ineke even langs om een pakje te brengen dat ze toevallig in het postkamertje voor ons had zien liggen. Ja hoor, voor mij! Voor mijn verjaardag! Wat een verrassing! E-mail is wel leuk en handig , maar het is wel een grote concurrent voor de gewone post. Want die kreeg ik verder niet, dus dit was heel bijzonder! De originele afzender is inmiddels per e-mail (!) bedankt! Na het ontbijt moest de vis verzorgd worden, kop en staart eraf, schubben eraf geraspt , wat inkervingen gemaakt, die bestrooid met zout en kruiden, tijdje laten staan en daarna een uur de oven in! Een paar mooie stukken had ik apart gehouden, die heb ik tussen de middag van een jasje van beslag voorzien en in de olie gebakken. Dat was smullen zeg!
Bij de avondmaaltijd hebben we een stuk van het deel dat in de oven gebakken was, gegeten . De rest in porties (ontdaan van graten) in de diepvries! Voorlopig genoeg vis! Heerlijk! Als je niet van vis houdt kun je je daar natuurlijk niets bij voorstellen, maar ik vind het heerlijk, en als ik maar zorg dat de graten er zoveel mogelijk uit zijn, vindt Sinco het ook prima. Hoewel zijn voorkeur uitgaat naar een lekker runderlapje of zo. Maar alles op zijn tijd, nietwaar?

.

Eten uit eigen tuin

Nu ik het toch over eten heb, vandaag aten we een ovengerecht (met vis) en aubergine uit eigen tuin! In december kreeg ik van iemand kleine kweekplantjes en die zijn uitgegroeid tot flinke planten en nu zitten daar regelmatig dikke aubergines aan!
De pinda’s die ik enkele maanden geleden in de grond heb gestopt kunnen ook bijna geoogst worden. Kan ik pindakaas maken! Niet dat dit nodig is hoor, want pindakaas is in de winkel te koop, maar alles wat je zelf maakt is toch lekkerder en het is gewoon leuk!

.

Nog een pakje

Over pindakaas gesproken: vorige week ontvingen we een groot pakket dat voor ons samen was. Dat was gestuurd door dezelfde jongensgroep van de zondagschool waar ik eerder over schreef. Ze wilden meester Sinco en zijn vrouw eens verwennen en hadden een pakket samengesteld met Nederlandse eetbare dingen! En tot Sinco’s grote vreugde zat daar een pot echte Calvé pindakaas in! Groter plezier hadden ze hem niet kunnen doen! De pot is nu al bijna leeg!
Verder zaten  er ook rookworsten in! Ook heerlijk!

.

Vleeswaren verboden

Alleen: bij de douane controle hadden ze er een briefje  bijgedaan dat wij onze vrienden en kennissen moesten vertellen dat er geen vleeswaren het land in gebracht mogen worden! Oeps! Gelukkig hadden zij ze er wel in laten zitten, maar nogmaals: leuk en lief als jullie wat opsturen, maar geen vleeswaren!
Ook stroopwafels zaten er weer bij! Favoriet bij buitenlanders! Maar natuurlijk ook bij ons!!

Kort verlof

Zoals sommigen van jullie weten, hadden we afgesproken dat ik één keer per jaar een korte periode naar Nederland zou terugkeren om onze kinderen en mijn moeder te bezoeken. Dat gaat nu bijna gebeuren! Maar eerst komt onze dochter Manuela ons hier bezoeken en dan zullen we bij leven en welzijn samen terugreizen.
Nog ongeveer anderhalve week, dan hopen we haar hier te ontvangen. Eind augustus gaan we dan samen terug.
Ik hoop dan te blijven tot eind november, dat is langer dan aanvankelijk gepland, maar dat komt omdat  ons eerste kleinkind in november verwacht wordt. Van alle kanten werd er op aangedrongen dat ik dat wel moest afwachten en natuurlijk wil ik heel graag de eerste start van dit welkome kindje meemaken. Drie maanden weg van hier vind ik wel heel lang hoor, ik zal het leven hier beslist missen, maar de kinderen zien wil ik ook graag, dat zullen jullie begrijpen.

Bibliotheek

Tenslotte nog iets over mijn werk hier. Ik ben druk bezig geweest met het opruimen en schoonmaken van “mijn kantoortje” in de bieb. Eindelijk voel ik me genoeg thuis om het zo te zien en er wat van te maken. Het stond er vol met dozen, en alle planken waren vol met van alles en nog wat. Al eerder vertelde ik dat er jaren lang niemand tijd had om dit aan te pakken. Maar nu had ik eindelijk de moed om orde in de chaos aan te brengen en is alles schoon en overzichtelijk.  In de toekomst \zal ik dan systematisch al die boeken gaan bekijken, eventueel invoeren enz. , en dan krijgen ze een plaatsje op de planken. Ik heb al gezien dat er prachtige boeken bij zitten, ik wou dat ik alles kon lezen, ha ha! Ik ben een echte boekenwurm aan het worden.
Sinco is behalve zijn eendaagse trip naar de Bush met van alles bezig geweest. Voorbereiding van lessen en met het samenstellen van fotoreportages voor de diverse sponsorprojecten. Ook de kinderen in de kinderkampen van YOY waar wij al jaren bij betrokken zijn, zullen deze zomer gaan sparen voor kinderen in PNG. En verder heeft Sinco zondag de zangleiding, dus heeft hij mooie liederen uitgezocht!

En zo vliegt de tijd!
En elke dag brengt ons dichter bij de komst van onze Heer Jezus!

... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site