Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 16 augustus '09

Reageer !

Hoogtepunten van deze week

De schoolkrant

Met een paar meisjes uit de hoogste klassen heeft Sinco een echte schoolkrant gemaakt en geïntroduceerd!
Vrijdagmorgen werd er een extra “assembly” gehouden. Om 8 uur werden alle leerlingen en leerkrachten verwacht in de samenkomstruimte en daar werd de nieuwe schoolkrant aangeboden door een van de meisjes Kathryn met een korte uitleg over de inhoud en Sinco las er een stukje uit voor. Het is de bedoeling dat dit krantje elke 14 dagen uitkomt en iedereen kan een bijdrage inleveren. Alle nieuwtjes met betrekking van school kunnen er  in komen, alle verjaardagen in die periode, enz. En als je een interessant of grappig verhaaltje hebt kun je dat ook inleveren.

.
Het eerste nummer rolt van de "pers" .............. De eerste nummers worden gesigneerd!
En hier kun je het eerste nummer downloaden (600 kB)... Malango Minute M&M

.

Verder werd er ook hard gewerkt (vooral door Sinco) en kregen de leerlingen van Sinco hun eerste toetsen.

Manuela

Donderdagmiddag hebben Sinco en ik Manuela weer opgehaald. Ze had een interessante tijd gehad in het dorp waar ze logeerde. Ze was een goede hulp voor een van de zendelingenvrouwen. Het leven voor de gezinnen daar is best intensief. Want terwijl ze alles op alles zetten om de stammentaal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, moet het huishouden gewoon doordraaien en de kinderen krijgen ook nog onderwijs van hun moeder. Er lopen de nodige huisdiertjes rond, enz.
Haar gastvrouw Irene ging elke middag een wandelingetje door het dorp maken om met de mensen te praten en een aantal woorden bij te leren. Deze week waren de delen van het gezicht aan de beurt: mond, neus, enz. Manuela pikte op die manier ook meteen wat Nakanai-woorden mee en werd zo geconfronteerd met vijf verschillende talen. Irene is een Duitse dus af en toe vergat ze even dat Manuela beter met Engels was, maar ook de kindertjes werden natuurlijk in de eigen taal aangesproken. Verder was er natuurlijk het Pidgin en dan dus de stammentaal Nakanai. Tja, en het andere zendingsgezin is Amerikaans.

.
Het huis waar Manuela logeerde... ziet er groot uit, maar is vrij sober. Beneden moet ruimte zijn voor lessen en taalstudie e.d. Manuela met Balo.
Onder halen we Manuela weer op met het busje langs de zeeweg.

Michelle jarig

Donderdag was Michelle jarig. Dus toen we Manuela opgehaald hadden en gegeten zijn we naar onze buren gegaan en hebben daar Michelle gefeliciteerd en een cadeautje gegeven. We werden getrakteerd op een lekker bakkie koffie met chocolade cake en we hebben wat grappige filmpjes bekeken.

FEC

FEC betekent Field Education Committee - onderwijszaken dus. De stand van zaken en mogelijke strategieen voor zowel de scholen als de homeschoolers (thuisonderwijs) werden besproken. Zondagmiddag de afsluiting. We snapten Jan net toen hij terugfietste van de laatste vergadering, en de drie dames rechtsonder zijn homeschool-moeders uit verschillende stammen.

.

Kimbe markt

Zaterdagmorgen zijn Manuela en ik met een paar mensen meegegaan naar Kimbe. Enerzijds omdat Manuela nog eens in bepaalde winkels wilde rondscharrelen, wat ik zelf ook leuk vind, en anderzijds om nog wat inkopen  te doen. Ik probeer alvast wat voorraad aan te leggen van de meest voorkomende huishoudelijke zaken voor als ik weg ben, en Sinco alleen is. Zoals afwasmiddel, zeep, rijst, meel, enz. Zodat hij de eerste tijd niet misgrijpt, want hij is gewend dat ik dat allemaal wel in de gaten houdt. Een leuk tafereeltje op de markt leverde een mooi plaatje op. Achter de tafels waar de groente e.d. op lagen uitgestald, zagen we op een gegeven moment een vrouw die een pasgeboren baby (een maand oud hoorden we later) ging wassen. Ze hield het met een hand vast en met de andere hand het hoofdje masseerde terwijl een andere vrouw water uit een plastik fles over het kindje uitgoot. Manuela moest het fototoestel eerst nog opdiepen, dus van de waterstraal hebben we helaas geen plaatje, maar de moeder vond het wel leuk dat we na de “douchepartij” een foto maakten.

.

 

Vind je het leuk om even te reageren? Klik hier!
(We zijn vooral in de vakantie benieuwd wie het dagboek leest... reageer even heel kort!)
... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site