Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 13 september '09

Reageer !

Een weekje Malangoschool

Het lijkt wel alsof er veel meer te melden is, als Roelie er bij is. Hier gaan de lesweken gewoon door. Nog maar twee weken en het eerste blok zit er weer op.
De leerlingen hebben naast hun gewone schoolwerk allemaal een speciale taak in de school. Sommigen maken lokalen of toiletten schoon, anderen ruimen op of houden de bibliotheek bij nu Roelie in NL is. Robbie heeft elke morgen als eerste taak om de nationale vlag in top te hijsen en Levi zorgt voor de slang met vers water, vogels en muizen. Dat laatste heeft trouwens niet ieders goedkeuring.

.

Anderen werken in de logistiek of kliniek, en weer anderen helpen in andere klassen zoals hier Anna die "wiskunde" geeft op de lagere school.

.

Buiten schooltijd werk ik hoofdzakelijk op mijn laptop om lessen voor te bereiden of ander werk op de basis te doen.. Deze zondagmorgen bijvoorbeeld moest ik weer pasfoto's maken voor enkele mensen die hun paspoorten moesten vernieuwen,

De kinderen zijn hier gewoon leuk. Waar vind je nou zo'n tafereeltje van 3 kindertjes op een bankje buiten voor het huis. Ze kunnen hier genieten van zo'n veilige mooie sfeer. Een moment later kunnen ze weer helemaal zwart zijn omdat ze in de stromende regen in de modder spelen. Of Mitch rechtsonder, onze kleine sportman, altijd in de weer met ballen en dieren. Hier heeft hij een vleermuisje gevangen. Er zijn hier erg veel vleermuizen in alle soorten en maten to echte grote vleermuizen met een spanwijdte van ongeveer een meter.

.

We hebben deze week enkele foto's gemaakt om naar oudgedienden te sturen die zijn "afgestudeerd" of om andere reden niet meer op school zijn, zoals Madalyn, Aubri en Rene. Linksonder leerlingen die Science krijgen (brugpiepertjes!) en rechtsonder een groepje voor wiskunde van de highschool. Het zijn maar een paar leerlingen, maar ze doen wel 4 verschillende niveaus en verschillende soorten wiskunde.
Er ontbreken wat leerlingen op de foto's omdat hier al enkele weken een soort griep op de basis rondgaat. Ik ben zelf ontsnapt, maar ben wel vermoeider dan normaal.

.

Onder een klasje dat ik bijbelles en geometry (meetkunde) geef.

The dangerous book for boys

Op een avond kwamen Tristan en Robbie van het internaat (de dorm) langs. Ze hadden voor de natuurkundeles een batterij gemaakt van stukjes zink, koper en citroenen. In elke citroen een stukje zink en een stukje koper verbonden door een stroomdraad. Daartussen ontstaat een electrische spanning. En zo ontstond het leuke tafereeltje hieronder van een tafel met citroenen waarop een fietslampje kan branden. op de foto maten we de stroom alleen maar en zagen dat er tussen 2 - 4 Volt geleverd werd.

.

.

Er is een Amerikaans boek uit, een bestseller, waarin allerlei leuke zaken voor jongens staan beschreven, zoals deze batterij met laagjes koper en zink gescheiden door papier gedrenkt in citroensap: "Het gevaarlijke boek voor jongens - The dangerous book for boys."
Prachtig. Het zou in het NL vertaald moeten worden.

Assembly

Eenmaal per maand hebben we een gezamenlijke meeting van de hele school met de ouders, een assembly. Een van de leraren/leraressen presenteert dan iets eigens met zijn/haar klassen. Ditmaal had Beulah de leiding. Zij valt in omdat we even een tekort hadden aan leerkrachten. Zij is bezig met toneel en momenteel ook met gecshiedenis. Het oude Egypte was behandeld. op de foto links een toelichting op de pyramiden van Egyptenaren en Azteken door een leerling Davis. Rechts (onder) komen de farao en zijn vrouw in Egyptische klederdracht de zaal binnen en verder naar onderen zie je de hele Egyptische bevolking in nationale kledij. Het was weer een mooi spektakel. Volgende maand ben ik aan de beurt met hervormingsdag, eind oktober. Daar moet ik moet ik nog even hard aan trekken.

. .

Boven links staat Dave, de dorm-vader en momenteel ook "School-administrator" met weer een nieuw nummer van Malango Minute, ons nieuwe schoolblad. Inmiddels nummer 3. Het gaat leuk. Donderdagavond hebben we met het "redactieteam" het 3e nummer gedrukt en deze heugelijke happening gevierd met een glas water en een koekje bij Rachel thuis (nieuwe lerares Engels). Op de assembly werden de nieuwe nummers uitgereikt. Ik heb plezier in deze uitgave van een schoolkrant. Het geeft de leerlingen ook een trots gevoel: Wouw, een eigen schoolkrant!.

Holly overhandigt de 3e uitgave van de Malango Minute aan Anna.

Hoe gaat het met de maaltijden nu Roelie er niet is. Anders.
Ik word regelmatig door andere mensen te eten gevraagd. Ook deze week was dat het geval bij verschillende echtparen. Daarnaast heb ik mensen uitgenodigd bij mij thuis: woensdagavond een "stelletje" van de leerlingen. Ik had lekker nasi gemaakt en een goed stuk varkensvlees extra gebraden (hij hield van vlees :)). Het was zoveel dat ik ze voor zaterdagavond nog een keer had uitgenodigd.


Vrijdagavond zou ik uit eten gaan bij Daniel (een andere vrijgezel). Maar toen ik vrijdagmiddag voorzichtig vroeg: "Wat doe je met de maaltijd vanavond?" merkte ik dat hij het helemaal was vergeten. Ik heb hem toen maar uitgenodigd. Er was nog meer dan genoeg nasi.

De basis

Voor degenen die meeleven met de bouw van een multipurposebuilding... overwegend voor sport op school, maar daarnaast geschikt voor conferenties en grote happinings... hieronder enkele plaatjes over de voortgang. Steeds als er wat geld binnenkomt voor een volgende fase kunnen we verder gaan met de bouw. We zitten nu middenin fase 1: het fundament, maar ook fase 2 wordt voorbereid: het opzetten van de grote staanders en het plaatsen en isoleren (tegen de hitte) van het dak.

.

.

Dit is het weer wat mij - Sinco - betreft. Voor vandaag zondag staat nog op het programma het verder voorbereiden van de lessen voor morgen. Ik heb altijd wel in mijn hoofd wat ik wil doen, maar ik maak daarnaast steeds notities van wat ik precies wil doen en zoek nog even wat speciale zaken op, of check de juiste Engelse woorden.

Daarnaast ben ik nog bezig met een presentatie voor Roelie om in Nl te gebruiken voor een geinteresseerd publiek...

Roelie

Het gaat voorzover ik hoor goed in NL met Roelie en de kinderen. Druk met bezoekjes. Daarnaast is Roelie van de week naar Den Haag geweest om haar paspoort te verlengen. Dat lijkt allemaal goed te gaan. Eind deze week zou het klaar moeten zijn en moet Roelie daarvoor weer naar Den Haag. Een hoop reizen dus.

Vandaag is Roelie naar de uitzenddienst van Martin en Tineke de Jong uit Sneek die hier ook komen lesgeven. Martin zal vooral bij de lagere school betrokken zijn. Zij worden onze nieuwe buren hier in Hoskins. 23 september hopen ze hier aan te komen. Daar zien we erg naar uit.

Hopelijk kan Roelie volgende keer zelf wat schrijven over haar belevenissen. Blijf alert op "haar" dagboek.

Hartelijke groet van Sinco.

... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site