Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 27 september '09

Reageer !

Meer dan 25 mensen lezen elke week dit dagboek.
We gaan dus door... bedankt voor jullie reacties!

De laatste schoolweek van het eerste blok

Hoogtepunt was de aankomst van Martin en Tineke de Jong uit Sneek afgelopen woensdagmiddag. Martin komt hier lesgeven aan de lagere school. Hij is directeur van een basisschool in Leeuwarden geweest. Ik heb er gezellige Hollandse buren bij. Met Jan en Annette, Martin en Tineke en Roelie (vanaf eind November) en mij begint het hier al echt een Hoek van Holland te worden.

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Daarom vooral wat plaatjes om aan te geven wat er deze week is gebeurd.

.

Maandagmorgen om 7 uur ging de telefoon. Het was James - een Papua van het centrale hoofdeiland van PNG, die hier al vanaf het begin is. "Sinco, wil je een foto van mijn dochter Miriam maken, want ze gaat binnenkort het huis uit." Zo'n trouwe werker als James moet je in ere houden dus om 07.15 begon de dag met een serie foto's van Mirjam voor James (beiden links boven). Daarna wilden Jan en Annette graag een nieuwe gezinsfoto voor hun nieuwsbrieven, en dat resulteerde in o.a. de foto rechtsboven.
Om kwart voor acht naar school voor de lessen. De laatste dagen voor de vakantie waren best wel druk omdat er nog proefwerken moesten worden gegeven en direct worden nagekeken. Maar ik heb zoals gewoonlijk ook deze week weer enorm genoten van het hele gebeuren.

In het kader van enkele creatieve lessen maken enkele leerlingen een schoolkrant. Door de vakantie moest deze enkele dagen eerder klaar zijn dus maandag was de deadline. Het resultaat van dit 4e nummer van de Malango Minute mocht er weer zijn, met de complimenten aan de meiden van het redactieteam:

.

Woensdag een zware dag voor de leerlingen van Map 3. Een toets voor Science over de indeling van de natuur in planten- en dieren rijk enz. Wat hebben ze er hard voor geleerd!

.

Dat moest ook wel want Karis (links) had een heel hoog cijfer nodig. Als ze meer dan 90 punten haalde, zou ik de klas op ijs tracteren. Er hing dus veel van af. En rechtsboven is Davis hard aan het werk. Hij zou deze dag nog een stunt meemaken... vandaar misschien de big smile op zijn gezicht!

Wat was het geval.... ik weet niet meer precies wat de aanleiding was, maar er viel iets te leren over "De geldzucht is de wortel van alle kwaad". En ik vroeg in de klas wie er 100 kina (30 euro) wilde verdienen. Twee vingers omhoog: Davis en Levi! Wel je krijgt het als ik 3 eieren op je voorhoofd heb kapotgeslagen. Dat leek hen snel verdiend, dus ze stemden toe. Het waren geen zielige jongens en ze waren wel in voor een kleine stunt.

Ik stelde Maryl (links) aan als scheidsrechter met een officiele enveloppe met 2x 100 kina met daarop de spelregels. Ze mochten nog terugkrabbelen maar het grote geld lokte.

In de pauze zou het gebeuren op het grasveld voor de school. ik had 6 eieren meegenomen en de kleine kinderen verdrongen zich rondom deze "grote" jongens.

Wat ging er gebeuren?

 

.

Een voor een klutsten we de eitjes op de voorhoofden van de jongens. Na twee eieren elk hielden we even op om samen na te denken wat er hier eigenlijk gebeurde.

.

Ze hadden er niet aan gedacht dat we na twee eitjes zouden kunnen stoppen, zodat ze geen 100 kina voor de 3 eitjes zouden krijgen. Ze waren dan ook wel even in de maling toen we na twee eitjes besloten om niet verder te gaan. Maar ze hadden wel een goede les geleerd: Laat je niet leiden door je zucht naar geld!

Woensdagmiddag na schooltijd moesten we ons klaarmaken om Martin en Tineke de Jong op te halen van het vliegveld. Wat hadden de leerlingen van Map 2 uitgekeken naar dit moment en niet alleen zij.... ook de leerkrachten keken enorm uit naar deze welkome versterking van het team. Als ze niet waren gekomen hadden we de leerlingen misschien naar huis moeten sturen, wat een enorme negatieve invloed op het hele werk hier zou hebben. Laten we even kijken wat er allemaal gebeurde om Martin en Tineke welkom te heten:

.

.Flevia - de werkvrouw - heeft het huis en de tuin helemaal schoongemaakt en opgeknapt. Onder leiding van Kelly werd de septic tank verbeterd.

.

Annette had het huisje leuk aangekleed met de Nederlandse vlag en NL oranje kleuren.

.

Een paar kinderen van map 2 had een spandoek gemaakt. Tegen half vijf gingen we met 3 busjes naar het vliegveld om ze op te halen.

.

We deden wedstrijdjes wie het eerst het vliegtuig hoorde (dan was het teniminste even stil) en wie het langst zijn adem in kan houden (idem)... maar ik ben blij dat ik de Duracell kinderen (van die eindeloos energieke kinderen) geen les hoef te geven. Schatjes, maar wat een draaitolletjes! Wachten.... Ik kon het vliegtuig wel uit de lucht kijken. Maar om 5 uur werd het echt! Daar was het vliegtuig met Martin en Tineke. Ik doe dit stukje wat uitgebreider voor de kinderen en vrienden van Martin en Tineke!

.

.

En ja hoor... eindelijk is het echt: voet op PNG bodem!

.

Kinderen en leerkrachten wachtten hen op....

.

Thuis in hun nieuwe woning stond er een grote doos met boodschappen te wachten als welkomstgeschenk van het Hoskins-team.

Die avond was het voor hen uitrusten na 3 dagen reizen.
Voor mij niet... ik moest alle toetsen hebben nagekeken en de rapporten hebben ingevuld. Ik ging 's avonds dus terug naar school om deze zaken af te maken.

Donderdag was een dag om de dingen anders dan anders te doen op school.
Allereerst moest ik Karis (linksonder) mijn complimenten maken: ze had 96 punten voor haar test en dus recht op ijs voor de hele klas: Morgan (rechtsonder) maakte de foto's... dat deed ze heel knap, echt een natuurtalent! Midden: ijsscheppend voor de map 3 kinderen.

..

Met een andere klas hebben we een film bekeken van het Russische en Amerikaanse ruimtevaartprogramma (bedankt Jaap!) en voor geometry een test gedaan met pentagonen en wat wiskundige raadsels opgelost:

.

Links de test met de pentagonen.
Rechts is Robby bezig het wiskunde raadsel op te lossen met een schaalmodel.

Het eerste raadsel was dit: Hoe is het mogelijk dat door het verschuiven van de bovenste driehoeken er een vakje vrij komt in de onderste driehoek?

Het tweede raadsel was net zoets. Door het verschuiven van de driehoeken in de eerste figuur (8x8) ontstaat een tweede figuur met een grotere oppervlakte (5x13).
Wie weet de oplossing van deze raadsels?

Aan het eind van de middaglessen hielden enkele leerlingen hun presentaties van het filmproject "Een dag uit het leven van..." Er waren weer erg leuke films bij zoals de film van Anna (hierboven in actie) met het thema.. uit het leven van een koelkast. Vol humor!
Leerlingen geven elkaar positief opbouwend commentaar en leren van elkaar.

.

Voor het avondeten had ik de meiden van het redactieteam van de schoolkrant uitgenodigd. Het is goed om te vieren dat je hebt gewonnen en in zekere zin was het uitgeven van de eerste 4 nummers van onze schoolkrant zo'n overwinning. Linksboven zijn we aan de maaltijd (ik heb een goede maaltijd kunnen koken!!!): vlnr Frani, Meredith, Rachel (lerares Engels), Kathryn en Holly.... en rechts een groepsfoto van het team. Ze hadden het erg naar hun zin. Ik word te oud voor dit soort meidenlol.

..

Vrijdag hebben we met de bijbelles het boek en de DVD van Lee Strobel "The Case for a Creator" afgemaakt. Zeer aanbevelenswaardig ook voor Nederlandse tieners! Met andere klassen de film van de ruimtevaart uitgekeken... en nog veel meer dingen gedaan.

Tenslotte alles schoongemaakt en opgeruimd. De bibliotheek op orde gebracht (midden-boven Megan die Roelie's plaats waarneemt) en om 12 uur was het zover: vakantie.

Grote tegenvaller was dat de piloot Randy zulke rugklachten had, dat de kinderen niet naar huis konden (in de stammen waar hun ouders werken). Maandag komt er een vervanger en dan kunnen ze alsnog gaan.

.

Boven links het kleine NTM vliegtuigje en de Randy in zijn goede dagen bezig de brandstofvoorraad te meten.
Nu er niet werd gevlogen waren alle kinderen nog hier om Davis verjaardag te vieren op vrijdagavond. Ik was ook uitgenodigd en men maakte voor mij een uitzondering: ik hoefde me niet te verkleden voor het feestje (Star Wars stijl!!???), als ik maar wat foto's wilde maken... zo gezegd zo gedaan.

..

Men deed allerlei spelletjes... met een beetje fantasie kunt u wel raden wat deze kinderspelen voorstellen... in elk geval veel actie!
Stuur een emailtje voor meer details!

Het is nu zondagmiddag. Vanmorgen hadden we een mooie kerkdienst. De preek was een echte bemoediging uit 2 Thess 1. We hoorden daarbij ook verhalen van andere zendingsgebieden o.a. vanuit Venezuela waar enkele jaren geleden op last van de president alle NTM werk acuut werd gestopt. Hoe is het daar verder gegaan? Een paar lokale kerken realiseerden zich dat NTM het werk deed dat zij eigenlijk hadden moeten doen voor hun eigen landgenoten in de bush. Het gevolg is dat de lokale kerken hun schuld aan God hebben beleden en het zendingswerk in de stammen nu oppakken. Dat is geweldig nieuws... vindt u niet?

Ik ga nu vakantie houden!!!!
D.w.z. lessen voorbereiden voor het komende blok, de schoolwebsite professioneler maken, pasfoto's maken voor de Amerikanen hier en me bezig houden met een immens landbouwprobleem: kevertjes en larven die de bananenteelt en Taroteelt ruineren in een bepaald gebied. Straks (16.00 uur) komt daar iemand voor langs! Mijn oude vak "Tropische plantenteelt". Ik kan dat probleem natuurlijk niet oplossen, maar misschien een schakeltje zijn in een strategie om het probleem het hoofd te bieden.

Veel leesplezier en tot volgende week.... groeten van Sinco.

PS. Met Roelie in NL gaat het gelukkig heel goed!
Meer informatie bij Gideon in Lelystad.

 

... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site