Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 22 november '09

Reageer !

Roelie terug naar Papua New Guinea !

Deze week hoopt Roelie terug te reizen naar onze zendingspost in PNG.  (Meestal zegt men hier in plaats van Papua New Guinea… kortweg PNG)
Woensdagavond om 19.30 met de Lufthansa naar Frankfurt en vandaar naar Singapore waar ze donderdag om 17.00 uur ’s middags locale tijd aankomt. Daar moeten dan gelukkig een paar uur tijdverschil van afgetrokken worden want het is hier in het oosten altijd later dan bij jullie. Om half twaalf ’s nachts vertrekt de vlucht met Air Niugini naar Port Moresby. Vrijdagmorgen om 8.00 uur komt ze daar aan na onafgebroken reizen…. Voorstelbaar moe en gaar. In Port Moresby moet Roelie een aantal uren wachten, want  ’s middags om 15.30 gaat de vlucht verder naar Hoskins.  Om 17.05 uur hoopt ze hier aan te komen. Eindelijk!  3 maanden is best lang!
Dit betekent dat dit mijn laatste dagboek in eenzaamheid is. Volgende week is Roelie hier weer en zijn we een weekend weg.... Ik zal proberen het volgende dagboek vrijdagavond klaar te hebben, anders wordt het pas maandag..

Nog even een plaatje van onze kleindochter Femke met haar trotse vader: … wat een prachtig kindje he! (de kleindochter of de vader?)

Kingskids

Afgelopen zondag was Roelie bij de Kingskids. De kinderen zijn nog steeds aan het sparen voor klamboes voor de Moukstam. Martin (zondagschoolleider) schreef me:

"... zondags was Roelie een koningin van de Bush.
De kinderen hingen aan haar lippen en ze kreeg hartstikke leuke vragen.
Een mooie ervaring en heel levendig voor de kinderen!!!...
Toppie. "

.

.

Op onze basis in PNG ...

Hier ging het schoolleven gewoon door, terwijl het om ons heen een komen van zendelingen en helper-vertalers is. Er zijn weer een aantal bijbelgedeelten vertaald die vervolgens gechecked en nog eens gechecked worden. Daarvoor komen mensen uit de stammen om te horen of ze het begrijpen. Prachtig maar enorm geconcentreerd werk.
Daarnaast begint hier over een week een conferentie over gemeenteopbouw in de stammen. Er zullen overwegend leiders uit de stammen aan deelnemen. Dat vind ik hier zo mooi, dat de mensen zelf willen... en worden geholpen om in hun eigen cultuur hun eigen gemeenten op te bouwen en uit te reiken naar naburige dorpen en stammen.

Ons nieuwe multipurpose building dat o.a. een gymzaal voor onze school wordt is in no time van een dak voorzien. Ik was nog maar net op tijd om een plaatje van de laatste werkzaamheden te maken:

.

Op Malangoschool hielden de lagere klassen van de week Olympische spelen. Ze waren met de Grieken bezig en daar horen de spelen bij. Het werd helemaal in stijl uitgevoerd door Martin en zijn klas. Echte Olympische vlaggen, Olympisch vuur en de oude Oplympische onderdelen zoals worstelen.

Ondertussen geef ik hier gewoon les. We hebben een zeldzaam saai boek voor wiskunde - geometrie. Ik moet echt alle zeilen bij zetten om het een beetje leuk en afwisselend te maken. Deze week hebben we een wedstrijd geometrische vraagstukken uitbeelden gedaan. Hieronder een voorbeeld wat de wedstrijd tussen jongens en meisjes opleverde:

Voor een ander vak moesten de leerlingen "het weer" kunnen voorspellen en begrijpen. Ze hebben daartoe in groepjes zelf instrumenten ontworpen.

Onderstaand een haarhygrometer met een echte paardehaar. Raadsel waar ze die vandaan hebben gehaald. Maar hij werkte! We gaan er nog een mechanisme inbouwen om de nauwkeurigheid te vergroten. De hygrometer meet de luchtvochtigheid.
(De psychrometer komt nog...)

.

Een ander groepje maakte een echte barometer van een jampot, een ballon en een rietje! En hij werkte prachtig. Op de foto onder wordt de werking uitgelegd: Bij hoge luchtdruk met mooi weer wordt de ballon met het rietje in de jampot gedrukt (zie plaatje). De wijzer gaat dan omhoog. Bij slecht weer zet de ballon weer uit en gaat de wijzer omlaag! De tekening van de vis en de duiker op het jampotje illustreerde het belang van druk voor duikers en het risico van te hoge luchtdruk in je bloedvaten (caissonziekte).

.

Er was ook een team dat een windsnelheidsmeter heeft gemaakt, een anemometer. Eigenlijk hebben ze er twee gemaakt. Een standaardmodel met ronddraaiende cups. Het aantal omwentelingen per minuut is een maat voor de windsnelheid. Daarnaast velletjes papier van oplopend gewicht waaraan je direct kon zien in hoeverre ze de lucht in waaiden. Leuk gevonden en behoorlijk nauwkeurig.

Tenslotte (boven) iemand die vanwege ziekte van een andere leerling alleen moest werken met een zelfgemaakte regenmeter. Hij is geijkt en werkt nauwkeuirg.

Deze week hebben we ook ons zevende nummer van onze schoolkrant "Malango Minute" uitgegeven.

.

Het redactieteam vond dat deze 7e uitgave feestelijk gevierd moest worden. Men heeft er ook hard voor gewerkt. Omdat de redactie alleen uit meiden bestaat ging ik dus met 5 prachtig uitgedoste meiden op stap om het te vieren met een hapje eten in de buurt.

..

Zo schiet de week alweer op. Jan en Annette werden verrast dat eindelijk (na maanden) een container met medische hulpgoederen aankwam. Rolstoelen, verband, krukken enz. enz. voor de leprapatienten en nog veel meer. Ze waren zichtbaar gelukkig dat ze de mensen in de stammen met al deze zaken weer verder konden helpen:

.

.

Het is nu bijna tijd om te stoppen. De kerk begint hier over een kwartier. Op de valreep een foto van een muis die vannacht in onze keuken scharrelde. Straks mag hij kennismaken met onze groene boompython.

Tot volgende week...
Hartelijke groet van Sinco (en Roelie).

... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site