Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 13 december '09

Reageer !

Sinterklaas in Papualand

Net als vorig jaar hebben we als Nederlanders dit jaar Sinterklaas gevierd. Al voordat ik terug was hadden de Nederlanders hier lootjes getrokken en Sinco had voor mij ook een lootje getrokken. Aanvankelijk hadden we afgesproken om het vorige weekend het typisch Hollandse traditiefeest te vieren, maar omdat onze buurvrouw Tineke die week een fikse verkoudheid had, hebben we het een week uitgesteld.
Zaterdagavond, gisteren dus, was “het heerlijk avondje” voor ons aangebroken. Zoals het meestal gaat hadden de meesten van ons nog tot het laatste moment geknutseld en gedicht. Toen we op de afgesproken tijd aankwamen had Tineke het huis, wat al in de kerstversiering was, nog met speciale Sinterklaas versieringen bijgewerkt en er stonden pepernoten en kruidnootjes op tafel klaar, terwijl een cd met Sinterklaasliedjes de feestvreugde nog verhoogde.

.

De oudste dochter van Jan en Annette, was met haar man en zoontje een paar weken geleden ook hier aangekomen voor een heerlijke vakantie, en zij hadden ook het een en ander aan Nederlandse specialiteiten meegebracht, zoals o.a. die pepernoten. Zij waren ook van de partij zodat we met 10 personen waren. De surprises werden bij elkaar gezet en nadat we een flink gat in de pepernotenschaal hadden geslagen en warme chocolademelk hadden gedronken, was het eerst tijd om te eten.

De Afhaal-Papua

Het nieuwste van het nieuwste! Sinds een tijdje is er de mogelijkheid om in Hoskins, ja ja! in een hotel te logeren, en wat voor ons interessanter is: te eten! En wat misschien nog interessanter is: je kunt zelfs eten bestellen en ophalen! Pizza’s!! Er was bij de wegsplitsing naar het vliegveld een oud hotel, dat onlangs grondig is opgeknapt. Er is een restaurantje bij, en voordat  ik weer terug was hier, hebben diverse van onze collega’s en ook Sinco daar al eens gebruik van gemaakt. Voor relatief weinig geld kun je, als je het treft, heerlijk eten! Ik zeg: als je het treft, omdat zoals meestal in de hotels in PNG de koks niet altijd de juiste muts ophebben en de kwaliteit per keer wel eens kan verschillen.
Maar de pizza’s die gisteren door Jan waren besteld en opgehaald waren beslist overheerlijk! Aangevuld met wat zelfgemaakte salade hebben we lekker gegeten.

Surprises en gedichten

Toen het hoofddoel van de avond: de surprises en cadeautjes. De knutselpieten hadden zich allen beslist heel erg uitgesloofd, de rijmelarij was hier en daar ook zeer lachwekkend en aan het eind van de avond kon iedereen tevreden zijn met een of meer leuke passende cadeautjes. Een van de toppers was een pakket uit Nederland (meegebracht namens de Sint door de dochter en schoonzoon van Jan en Annette) waar drie kleine geschenktasjes met Oud Hollandse opdruk inzaten voor de drie Nederlandse echtparen, met typisch Hollandse dingen erin, zoals o.a. gevulde speculaas, dropjes, Wilhelmina pepermunt, etc. Dank je, Sinterklaasje!

.

En als klapper op de vuurpijl was er een echte Sint, met Amerikaans accent, ingehuurd! We hebben ontzettend gelachen! Michelle kreeg een pakketje, maar moest eerst met een bijgeleverd mobieltje een “geheim” nummer bellen. Het leek even mis te lopen, want ze kreeg geen contact (dacht ze) en toevallig was het beltegoed nagenoeg op. Terwijl degene die het bedacht en georganiseerd had (Tineke) al druk en niet al te onopvallend aan  het zinnen was op een alternatief, verscheen er bij de achterdeur plotseling een echte Sint.( Het mobieltje was dus wel overgegaan)! Nu ja, zo echt als ze kunnen zijn natuurlijk! Annette schrok zich het apezuur, maar we lagen bijna dubbel. Onze achterbuurvrouw Beulah was ingeschakeld en kwam enigszins verkleed met mijter en baardje binnen en las een gedicht voor half in het Engels, half in het Nederlands, geweldig!!!

.

Een avond om nooit te vergeten!
Het valt ons op dat de Amerikanen altijd veel feesten hebben, maar zo’n onvervalst Hollands feest heeft echt heel veel!!! Verschillende Amerikaanse buren zouden er heel graag bij zijn geweest.
Aan de hand van enkele foto’s laten we jullie een kijkje nemen en krijgen jullie een indruk van onze zeer geslaagde avond.

.

.

Multi Pupose gebouw

Er is weer hard gewerkt aan het nieuwe gebouw, dat o.a. als sportzaal gebruikt zal worden. De cementen vloer is gelegd, de cementwagens reden af en aan.

Wasmachine

Zoals menigeen zich misschien nog herinnert, hebben we in het begin van onze periode hier heel veel pech gehad met verschillende wasmachines. Uiteindelijk hebben we na veel gezeur een (goedkope) gloednieuwe gekocht in Kimbe. Een eenvoudige twin-tub, zoals ze dat hier noemen. Een machine met twee kuipen, een kuip om de was in te draaien, meestal met koud water (de zeep is er op aangepast) en een aparte centrifuge. Maar zoals we steeds weer tot onze frustratie ontdekken, zijn de meeste spullen die hier verkocht worden van inferieure kwaliteit. Het lijkt even leuk, dat het niet zoveel geld kost, maar bijna alles is slap en snel kapot. Nu bleek dus dat de motor van onze centrifuge het had begeven, binnen een jaar dus! Dat was bijzonder pech, niet alleen omdat we behoorlijk onthand waren, maar ook omdat we verplicht waren een andere en hopelijk betere machine aan te schaffen.
Op zulke momenten ben je God dubbel dankbaar dat er mensen achter je staan die het mogelijk maken om hier onze taak te doen. Steeds weer zijn we stil van verwondering over jullie meeleven en voelen ons zeer bevestigd in onze plaats en taak alhier. Wat de machine betreft we dit keer na eerst informatie te hebben ingewonnen, gekozen voor een ander soort machine, een volautomaat van het merk Panasonic. (Je hebt hier niet zoveel keus!) Hij is nog niet geïnstalleerd, dus we zijn erg benieuwd of hij inderdaad goed is en ons niet in de steek zal laten op korte termijn. We hebben een half jaar garantie, maar het blijft afwachten!

School

Verder is er ook op school weer heel wat gedaan. Naar aanleiding van een bijbelles heeft een klasje spontaan een grote banner gemaakt in het Engels: "Dit is de eerste dag van de rest van je leven." Dit om hen er aan te herinneren dat ze ook op maandagmorgen niet zuchtend de klas in hoeven komen, maar dat het leven met God opwindend is! Zelfs op maandagmorgen!

...

Overigens valt het op dat de kinderen keer op keer Sinco bedanken voor de “fijne les!”  En dat is ook iets om echt dankbaar voor te zijn. Zulke complimenten zijn echt een bemoediging want het is niet altijd allemaal even gemakkelijk. De cultuurverschillen tussen de Amerikaanse collega’s en ons, geven met betrekking tot school en onderwijs wel eens rimpels en een zucht.

De kerstvakantie is in zicht.  De nieuwste Malango Minute, de tweewekelijkse schoolkrant, is weer helemaal voorbereid en zal komende week weer aangeboden worden. Tot nu toe kwam er telkens een interview in en in het kader van het komende kerstfeest is er nu een interview geweest met “een wijze uit het Oosten”.  Sinco heeft zich voor deze gelegenheid weer eens verdiept in het leven van deze bekende en toch onbekende Bijbelse figuren. Hij heeft er een mooi verhaal van gemaakt, en van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat echte informatie door te geven met betrekking tot de zogenaamde mysterieusheid rondom de “magiërs” en de “ster van Bethlehem.” Compleet met foto van de gespeelde “Wijze”. Zie volgende week!

Kerstfeest Christusfeest?

Het verbaasd ons steeds opnieuw hoeveel onzin en zogenaamde onwetendheden er rond de Kerstdagen worden gelanceerd en in stand gehouden, zelfs Anno 2009.
Persoonlijk zijn we jaren geleden al wat kritischer gaan kijken naar alle goedbedoelde Kinderbijbelverhaaltjes en wereldse versieringen en glitter en glamour. Wat heeft dit alles met de Bijbel en Christus te maken? Speciaal nu we op het zendingsveld zitten, en zien hoe de “christenen” de “heidenen” opgezadeld hebben met alle bijproducten en overdaad van de zogenaamde beschaafde wereld, hebben wij er extra moeite mee.  De zoete liedjes zijn niet van de lucht, of het nu in de supermarkten in Kimbe is of  in de zondagse samenkomsten. Overal nepkerstbomen, slingers en kerstmannen, enz.
Is dit de boodschap die we namens Christus te verkondigen hebben aan een duistere wereld in nood?
We willen beslist niemand kwetsen, maar dit is hoe wij er persoonlijk naar kijken.
Helaas zullen we ook hier alles niet kunnen ontlopen,  maar we hopen in liefde te kunnen verdragen, en willicht hier of daar iemand aan het denken zetten.
Natuurlijk geeft de Kersttijd een geweldige kans om de aandacht te vestigen op de Heer Jezus Christus, maar leg dan de nadruk op de Opgestane Heer, die Vrede tot stand heeft gebracht voor nu en voor altijd.
Wij hopen dat de boodschap niet als een Sinterklaas surprise is ingepakt en dat men, net als kleine kinderen vaak, meer ziet in het glimmende pakpapiertje, dan in het Geschenk zelf!

Laten we de ENIGE ECHTE BLIJDE BOODSCHAP, HET ENIGE ECHTE GOEDE NIEUWS onverpakt en klank en klaar verkondigen en het laten zien in onze VERANDERDE  levens.

“Gij geheel anders, gij hebt Christus leren kennen”,
of in hedendaags Nederlands:
“Jullie zijn heel anders, omdat jullie Christus hebben leren kennen!”

... terug naar boven!
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site