Sinco en Roelie in PNG
Menu left
...
HOME
...Dagboek...
 
Data
Papua New Guinea
Malango school
Nieuwsbrieven
Gezin
Boeken/sites
Artikelen
Bijbelstudies
Puzzels
Allerlei
Organisaties
Gezondheid
Pakje versturen....
Reageer!
...
... bijbels
... NIV ao

...

Presentaties:
Mouk
Foto's
Solong
Mikela
Kalender
...
Roeland concert

Dagboek 80 - 21 maart '10

Voorjaarsvakantie

Terwijl de voorjaarsvakantie bij jullie vast alweer bijna vergeten is, is die hier juist begonnen.
De kinderen van het internaat (de "dorm") zijn vrijdag vertrokken naar hun ouders. Eigenlijk stonden ze dondermorgen vroeg al klaar, bepakt en bezakt, maar omdat het zo regende op de plaats waar zij wonen en er maar een kleine landingsbaan tussen de heuvels is, kon het kleine vliegtuigje ze die dag daar niet brengen. Tja, zo gaat dat hier soms. Het vliegen is best riskant... je moet echt een veilig "gat" in de wolken hebben om erdoorheen te vliegen en onder de wolken de landingsbaan te zoeken.
Annette die deze maandag naar diezelfde stam was gegaan om te helpen met het vertaalwerk zou donderdag terugkomen, maar was daarom ook genoodzaakt een dag te wachten.
Inmiddels is die ook terug en gisteren is Jan teruggekomen uit Australië, waar hij weer voor een medische behandeling heen moest. Dus dit gezin is weer compleet. Michelle logeerde zolang bij haar vriendin, die nu boven ons woont.

Dat sommige kinderen echt aan vakantie toe zijn kun je op de foto zien! Even het moede hoofd te ruste leggen op ons school lijfblad: De Malango Minute! Vanwege de vakantie was deze schoolkrant eerder uitgekomen.

Daar stond deze week trouwens een leuk stukje in over bijen dat we voor de Engelse lezers onderaan dit dagboek weergeven.

In deze laatste week had map 3 (12-14 jaar) de uitvoering van hun Chinese toneelstukje. Ook dit was weer erg geslaagd!

..

En nog wat losse plaatjes:
Links: twee vriendinnen op een bankje voor de school
Rechts: Sinco maakt voor de medewerkers regelmatig foto's voor ID kaarten e.d.. Ditmaal voor Miriam de dochter van James (hij werkt hier al meer dan 27 jaar).

.....

De Pommelon schil

Judith had mij van de week een keer tuk genomen. Ik had gevraagd of zij zo'n grote Pomelon - een soort grapefruit - wilde schillen. Dat is namelijk een heel werk, want alle vliesje moeten worden verwijderd want die zijn heel taai.
Ik was even weg geweest, en toen ik terug kwam zag ik de pomelon nog op het aanrecht staan. Ik dacht: Ze is er zeker niet aan toegekomen. ik zet hem maar weer terug in de fruitschaal. met dat ik dat deed zag ik de naden. Ze had hem zo netjes geschild dat de dikke schil weer in de vorm van de pomelon teruggebracht was.
Het bracht me op het idee om er een gezichtje van te maken. Met wat inkepingen en wat pinda's en wortel werd het een gezichtje wat Judith bijna een lachstuip bezorgde. Dit had ze niet verwacht.

Nog steeds regen

De regentijd houdt aan. Ook al kunnen we gelukkig af en toe genieten van een paar uren zon, en soms zelfs de was buiten droog krijgend, er valt nog heel wat regen.  Een grote lege emmer die op een nacht buiten stond was helemaal volgeregend. Dat is dan toch al gauw 300 mm in 1 nacht! Dat valt in Nl in de hele zomer!

.
Regelmatig lopen de benedenappartementen en kantoren onder water,
zoveel water valt er dit jaar!

Het voordeel van de aanhoudende regen is voor ons dat het wat koeler is (27-30 graden), niet dat het zweten daarmee van de baan is, de lucht is natuurlijk  steeds erg vochtig. En wat ook een voordeel is, de kinderen hebben echt ontzettend plezier af en toe. Ik zag een keer twee broertjes met een platte houten plaat spelen, in de vorm gemaakt van een slideboard (ik weet niet of er een Nederlandse naam voor is). Het water stond hier en daar zo hoog op het grasveld, dat ze leuk konden glijden over het water. Als ik dat zie zou ik ook af en toe nog even kind willen zijn, gewoon languit in het water liggen of onder een dikke straal die van het dak komt gaan staan!


Terwijl we dit dagboek typen regent en onweert het weer hevig. Met de telelens maakten we dit plaatje van spelende kinderen in de regen en diepe plassen.

Het nadeel is dat we door de regenval geen contact kunnen maken met het Internet, dat is soms erg lastig. Sinco wil wel eens wat downloaden voor de lessen, e-mails kunnen dan tijdelijk niet verzonden worden of ontvangen en Skype contact is ook niet mogelijk. Als het dan een hele middag en avond achter elkaar regent, is dat wel eens jammer, omdat het de tijd is dat wij en jullie in Nederland tegelijk wakker zijn!
Op het moment dat ik dit schrijf valt de regen alweer met bakken naar beneden, als ik naar buiten kijk is alles weer grijs en er hangt een waar regengordijn! (Het is half 5 in de middag). En een herrie dat het maakt, op de golfplaten daken, en alles wat van het dak stroomt op cement!
Het is te hopen dat het weer een keer stopt, anders kan Sinco het dagboek niet op tijd op het Internet krijgen voor jullie!

De laatste dag voor de vakantie mochten de kinderen een film bekijken in plaats van les te krijgen. Alle lessen waren afgerond, de boeken en schriften opgeruimd. En het feest kon beginnen. Alle klassen kwamen samen in Sinco's lokaal...

.
De kleintjes vooraan genoten...


In het midden de nieuwe laptop met de film... wat een plezier dat alles weer werkt !

Etentjes!

Halverwege de week hadden we een hele klas te eten! Ja, ja, wel vijf jongelui! Ze hadden weer een mijlpaal in het Geometry-boek bereikt - blz 555 - dus dat moest gevierd worden.  Sinco was het Hoskins Hotel een beetje zat en vond dat hij zelf beter wat lekkers kon klaarmaken, en ’s avonds hebben ze hier een film bekeken. Heel gezellig!


De ouders van de kinderen werken in de (vrnl) Mengen stam, Ivanga stam, Aria stam, Maleu stam en Technische dienst

.

Toch zijn we nog in het Hoskinshotel geweest! Er was een etentje georganiseerd ter ere van Tracy. Tracy die intensief betrokken is bij het hele school en onderwijsgebeuren gaat met haar gezin een jaar op verlof. Alle leerkrachten en ander personeel (secretaresse Tineke, bibliothecaresse, ondergetekende) waren van de partij. We hadden de opdracht een voorwerp mee te nemen dat betrekking heeft  op onze relatie  met Tracy en daar dan iets bij te vertellen.
Van te voren was het Hotel ingelicht over onze komst en iedereen had doorgegeven wat hij of zij wilde eten. Tot onze verrassing was het eten klaar toen we aankwamen. Dat mag in de krant! Dus zodra we ons drankje besteld hadden en het geserveerd was, werden de borden opgediend. Het eten was redelijk goed en het was erg gezellig. Toen iedereen het eten op had kregen we allemaal een beurt om Tracy te vertellen welke herinnering ze bij je oproept. Dat was af en toe hilarisch, want Tracy is best een beetje apart.  Ze is heel erg extravert, druk, en brengt vaak bliksembezoekjes, is echt altijd aan het heen en weer lopen, voor iedereen bezig, voor iedereen een bemoedigend of vriendelijk woord en ook heel gastvrij. Laten we zeggen, heel kleurrijk en van hot naar her “vliegend”. Bij het nadenken over haar kwam een vlinder in mijn gedachten. Ik heb haar vergeleken met een mooie kleurige vlinder. Ik had Sinco gevraagd een foto af te drukken van een vlinder op een bloem die hij ooit genomen had. Al met al was het een mooie tijd met elkaar.
Maar ook onderstreept dit gebeuren een zwaar punt van deze bediening: het is een continue afscheid nemen, eerst thuis van kinderen en vrienden, maar ook steeds weer afscheid nemen van mensen die je lief zijn geworden met hun kinderen. Sinco had voor haar dochter Kathryn een mooie bladwijzer gemaakt met daarop een mooie tekst.

.
Hoskins hotel... Roelie bedankt Tracy met de vlinderkaart.

Herhaling: Zaterdag 10 april is de NTM zendingsdag in Gorinchem aan de Gildeweg 4.
Aanvang 10 uur. U bent hierbij van harte uitgenodigd voor deze zendingsdag om mensen te ontmoeten en de verhalen van anderen te horen!


Tot volgende week!

Uit de Malango Minutes van deze week...
Menu 2
press F5 to update

***
Hoe prachtig is het
dat niemand
een seconde
hoeft te wachten
om te beginnen
met de wereld
te verbeteren!

Anne Frank - Joods meisje
dat in de oorlog
in een concentratiekamp
overleed.

***


Ons thuisfront heeft een mooie site met o.a. een forum over zending!


...

PS. Ik lees altijd met veel interesse en geprikkeld door de humor de columns van

COLUMNCHRIST

Neem een kijkje!

 

De Pijler
Evangelische Kerk
"De Pijler" -Lelystad

Dankje.nu
Laat iemand
je waardering blijken!

International Justice Mission
International Justice
Mission (IJM)
is een mensenrechten-
organisatie die
recht verschaft
aan slachtoffers
van slavernij,
seksuele uitbuiting en
andere vormen
van gewelddadige
onderdrukking

 

thuisfront

 

NTM Nederland thuisfrontcommissie site